Euro ilaçta 6.29 TL piyasada ise 17.76 TL
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 5 2022
Yüksek seyreden döviz kurları nedeniyle Türkiye'deki ilaç tedariğinde sıkıntı yaşandığı belirtiliyor. Kurlarla ilaç fiyatları arasındaki makasın gittikçe açıldığı ve bu nedenle şirketlerin Türkiye2ye ilaç göndermek istemedikleri iddia edildi.

Döviz kurlarının yüksek syretmesi nedeniyle Türkiye'nin ilaç tedariğinde bir dizi sıkıntı yaşandığı iddia edildi.
İlaç alım fiyatı ile piyasadaki döviz kuru arasındaki farkın yüksek olması nedeniyle bazı şirketiern Türkiye'ye ilaç satmak istemediği de gündeme getirilen iddialar arasında.
Evrensel'de yer alan habere göre ekonomik kriz ve artan döviz kurları nedeniyle eczane raflarında ithal birçok ilacı bulmak neredeyse imkansız hale geldi. İlaçların fiyatlandırmasında kullanılan avro kuru 6.2925 TL. Ancak bugün güncel kur 17.76 TL. İlaç döviz kuru ile reel kur arasında derin bir makas var. Bu makas döviz kurundaki hareketliliğe bağlı olarak gittikçe açılıyor.
İlaç firmaları bu makas nedeniyle ürettiği ve ithal ettiği ilaçları Türkiye’ye ya hiç getirmiyor ya da çok az getiriyor. Tedaviye yeni giren ilaçların yüzde 80’i yılda bir kez güncellenen ilaç döviz kuru nedeniyle Türkiye’de bulunmuyor.
"DEFALARCA ÇAĞRI YAPTIK, DİNLEMEDİLER"
İlaç krizinin her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığının konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getiremediğini söyleyen Bulut, eczane eczane gezen hasta ve hasta yakınlarının ilaç bulamadığını ve mağdur olduğunu, ilaç kurunun yıl içinde 3-4 kez güncellenerek ilaç yokluğunun önüne geçilebileceğini kaydetti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Gizli tanık skandalı: 7'si duruşmaya çağrılmadı, 6'sının ifadesi iddianamede yok2.Yoksullar için kırmızı alarm: Kritik seviyeye ulaştı...3.Transatlantik’te Ukrayna çatlağı derinleşiyor4.Odesa bölgesindeki stratejik köprü vuruldu5.Dijital Çağda Nefret Söylemi Uluslararası Konferansı bugün Gent’te düzenleniyor
6.Hatay'da korkutan deprem!7.Suriyeli mülteci Ahmed, Avustralya'da kahraman oldu8.Türkiye için utanç davası: Gazeteci Hidayet Karaca cezaevinde 12'inci yılına girdi9.İmralı heyeti, Adalet Bakanlığı ve AKP'den randevu talep etti10.Furkan Torlak hakkında karanlık iddialar: Özel bilgilere ulaşabiliyor, hakime talimat veriyor...

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

ŞERİF ALİ TEKALAN








