ETUCE başkanı: Burada bulunmamızın nedeni devam eden şiddetin son bulması

ETUCE başkanı: Burada bulunmamızın nedeni devam eden şiddetin son bulması

Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE), Başkanı Christine Blower, "Öğretmenler ve sendikalar olarak şiddete son verilmesi için buradayız. Burada bulunmamızın diğer nedeni barış görüşmelerinin yeniden başlamasını istiyoruz. Bizim için en iyisi devam eden şiddetin bulması." dedi.

Eğitim-Sen, öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin küresel sendikası Eğitim Enternasyonali (EI) ve Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE), Eğitim-Sen genel merkez binasında eğitim sorunları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. ETUCE Başkanı Christine Blower, 30 milyona yakın öğretmenin temsilciliğini yaptıklarını söyledi. Türkiye'ye dayanışmak için geldiklerini dile getiren Blower, eğitim hakkını sonuna kadar savunduklarını vurguladı.

Blower konuşmasına şu şekilde devam etti: "Öğretmen sendikaları olarak eğitim hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Sendikaların özgür bir şekilde çalışma yapmalarını savunuyoruz. Değişik ülkelerden gelen arkadaşlar kendi hükümetlerimizin de Türkiye'deki duruma sessiz kalmasına tepkiliyiz. Ülkelerimize döndüğümüzde ülkelerimizdeki yöneticilerimize kendi alanlarında çalışmalar yapmak için tartışacağız. Birimizin başına gelen hepimizin başımıza gelmiş demektir. Öğretmenler ve sendikalar olarak şiddete son verilmesi için buradayız. Burada bulunmamızın diğer nedeni barış görüşmelerinin yeniden başlamasını istiyoruz. Bizim için en iyisi devam eden şiddetin bulması."

Anadilde eğitim ile ilgili açıklamalarda bulunan Blower, "Birkaç yıl önce Türk ve Kürt öğretmenler Galler'e gelmişlerdi. Orada da benzer bir sorun vardı, oradaki öğretmenler de kendi dillerinde eğitim görmeden mahrum kalmışlardı. Bu durum uluslararası bir gerçeklik. Bunun için gerekli şeylerin yapılması gerekir." dedi.

Suriyeli öğrenciler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Blower konuşmasına şöyle devam etti: "Bu konuda bizim de bilgilerimiz var. Bazı öğrencilerin Türkiye'de eğitim aldıklarına dair, bu sanırım yarısı kadar oluyor. Bu sayıyı düşününce bu rakam çocuklar açısından korkunç bir rakam, devasa bir durumla karşı karşıyayız. Bu sorununun tek tarafı sendika, öğretmen örgütlenmeleri değil. Devletlerin, büyük güçlerin taraf olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Bu nedenle bizim çağrımız eğitim imkanlarının sağlanması, kaynak ayrılması, sorunun çözülmesi için bir şeylerin yapılması, hükümetlerin olaya dahil olması. Ancak çözüm için yapılabilecek en büyük şey barışa doğru bir adımın atılması, bunu sadece sendikaların değil, büyük güçlerin, büyük devletlerin yapması gerekiyor."

"EVRENSEL HAKLARIN ÇOĞU İHLAL EDİLİYOR"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, eğitimde yaşanan sorunları ve gündemdeki diğer konuları değerlendirdi. AK Parti politikalarının devam ettirilmesinden korktuklarını dile getiren Karaca, bu tablonun artmasından endişe ettiklerini söyledi. Karaca, "Bu sendikal alanına, eğitim alanına da doğrudan yansıyor. Evrensel hakların çoğu ihlal ediliyor, bunların başında yaşama hakkı geliyor, barınma, sağlık, eğitim hakkı geliyor." ifadesinde bulundu.

Karaca, Güneydoğu'daki çatışma ortamının eğitim alanına yansımalarını ise şu şekilde açıkladı: "Bin 556 okul etkilendi. 362 bin 12 öğrenci eğitim dışına atıldı. 16 bin 797 öğretmen de görevini yapamaz hale getirildi. Okullardan geri çekildi, bu arkadaşlarımız seminer komedisiyle SMS üzerinden bir gecede çağrı yapılarak neredeyse apar topar, okullarını, terk etmek zorunda kaldı. Bu süreç ne yazık ki devam ediyor." CİHAN
<< Önceki Haber ETUCE başkanı: Burada bulunmamızın nedeni devam eden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER