Esnaf, sorunlarını mahkemede değil arabulucuda çözecek


Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB), Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'nın desteğiyle, 'Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi'ni hizmete açtı. Türkiye'de esnaf teşkilatı arasında ilk kez Mersin'de hizmete giren merkez sayesinde esnaflar artık aralarındaki hukuki uyuşmazlıkları, mahkemeye başvurmadan veya mahkeme sırasında tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir üçüncü kişi desteğiyle daha kısa bir sürede çözebilecek.

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ESOB) bünyesinde kurulan Arabuluculuk ve Uzlaştırıcılık Merkezi'nin açılışı; Mersin Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Adalet Komisyonu Başkanı Hakan Kuzu, Mersin Arabulucular Derneği Başkanı Nuriye Bilgin ve oda başkanlarının katılımıyla ESOB hizmet binasında gerçekleştirildi.

"ESNAFLAR OLARAK SİSTEME YABANCI DEĞİLİZ"

MESOB Başkanı Talat Dinçer, adaletin tartısından hiç ayrılmamış esnaflar olarak bu sisteme yabancı olmadıklarını belirtti. Bu sistemin Ahiliğin kopyası olduğunu anlatan Dinçer, şunları söyledi: "Dolayısıyla bu konuda çok başarılı olacağımıza inanıyoruz. Mahkemelerde uzun zaman harcayan üyelerimiz, vereceğimiz bu arabuluculuk hizmeti sayesinde, hukuki anlaşmazlıklarını 10-15 günlük sürelerde çözüme kavuşturabilecek ve buradan mutlu bir şekilde ayrılacak. İşveren ile işçi arasındaki çok küçük bir sorunu gidip mahkemelerde aramak yerine kendi aramızda uzlaşarak çözeceğiz. Bu merkez sayesinde mahkemeleri de meşgul etmemiş olacağız ve bu sayede yargının da yükü hafiflemiş olacak. Merkez, bu açıdan yargıdakinin aksine dostlukların devam etmesine imkan vererek, toplumsal barışın sağlanmasına katkı yapacak insan odaklı bir anlayışla çalışacaktır."

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ise alternatif çözüm yöntemleri arasında yer alan arabuluculuk sisteminin ne kadar çok uygulanırsa hem toplumsal barış anlamında uzlaşma kültürünün artacağını hem de mahkemeye gelen dava sayılarında düşüş olacağın kaydetti. Bu şekilde yargının daha kaliteli şekilde işlemesinin sağlanacağını anlatan Öztatar, "Ailelerin barışçıl bir şekilde sorunlarının çözülmesi için başlayan bu sistem, ticari anlamdaki arabuluculuktan gelişmiştir. Şu anda çeşitli ülkelerde bu amaçla kullanılmaktadır. Bugün burada bunu kurmamızın da amacı bu. Neden ticari anlamda daha öne çıkmıştır? Biliyoruz ki iş adamlarımız için vakit nakittir. İş adamlarımız sorunları çözerek önlerini görmek isterler ve sorunları çözerek yeni yatırımlar yapmak isterler. İş adamlarımızın yatırım ortamlarının iyileştirilmesi için tahkim, arabuluculuk ve uzlaştırıcılığın Türkiye'de işler hale gelmesi gerekir. Arabuluculuk sistemi, tarafları bir araya getiriyor ve tarafların birbirlerini daha sağlıklı anlamalarını, daha iyi bir iletişim kurmalarını sağlıyor. Sonuçta da barışarak, toplumsal barış içerisinde, kucaklaşarak, helalleşerek sorunu çözmemizi sağlıyor. Artık ticaret erbabımız ve sanayicimiz biliyor ki burada 'Arabuluculuk Merkezi' var. Buradan gerekli bilgileri alabilir ve sorunlarını gelip artık burada çözebilirler. Yani mahkemenin o kasvetli ortamından ve arabuluculuk ofisine gitmektense, gelip burada işçiyle, işverenle veya tüketiciyle olan sorununu çok rahatlıkla çözerek, barışçıl bir şekilde gitme şansımız var." diye konuştu.

"1700 UYUŞMAZLIĞI ÇÖZDÜK"

Arabuluculuk sistemi sayesinde şimdiye kadar bin 700 tane uyuşmazlığı çözdüklerini vurgulayan Öztatar şöyle devam etti: "Buradaki başarı oranımız yüzde 98 oranındadır. Yani bu merkezi kullanan 100 kişiden 98'i sorununu çözmüş. Türkiye'deki en büyük sorun adaletin yavaş işlemesidir. Hızlı adalet ve adalete hızlı erişimin yoludur bu merkez. 200 ila 400 gün arasında çözülecek bir sorun bu merkez sayesinde belki de 2 saatte çözülebilecek. Böylelikle yaklaşık 400 bine yakın dosyanın arabulucular sayesinde çözülmesi hedeflenmektedir."

ANTMEN: YARGILAMAYI HIZLANDIRMALIYIZ

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen de Türkiye'de uzlaşı kültürünün daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Yargılama faaliyetlerini hızlandırarak, yargının yükünü hafifletmemiz gerekiyor. Sorunlu olduğumuz kişilerle bu sorunlarımızı mahkemeye gitmeden uzlaşarak çözmemiz lazım. Bu merkez, esnafa zaman ve daha ucuz maliyetle sorunlarını çözme fırsatı sunacak. Arabuluculuk sayesinde mahkemelerin yükü azalacak. Belki de bir yılda bitecek olan dava bu sistem sayesinde 1 haftada çözüme kavuşacak." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Esnaf, sorunlarını mahkemede değil arabulucuda çözecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER