Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Avukat Cemal Okan Yüksel, Eskişehir'de A-Nepal virüslü şap hastalığı görülmesi sebebiyle 9 köy ve 1 hayvan pazarının karantinaya alınmasını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sordu.
Geçen hafta ülke gündemine gelen A-Nepal virüslü şap hastalığı, CHP'li Yüksel tarafından Meclis gündemine taşındı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yazılı soru önergesi veren Yüksel, Eskişehir'de geçiminin önemli bir bölümünü hayvancılıktan sağlayan merkeze bağlı Göcenoluk, Seyitgazi ilçesinde Sancar ve Bardakçı, Odunpazarı ilçesinde Avdan, Çavlum ve Yörükkırka, İnönü ilçesinde Erenköy, Sivrihisar ilçesinde Kaymaz ile Tepebaşı ilçesinde Çavuşçeşme mahallelerinde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edildiğini, söz konusu mahallelerde karantina uygulaması başlatıldığını, Tepebaşı ilçesinde bulunan hayvan pazarının da geçici süreyle kapatıldığını ifade etti.
"BAKAN, TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİL"
CHP'li Yüksel, yazılı soru önergesinde, "Bahse konu virüs hızlı bir şekilde Türkiye'de yayılırken; Sayın Bakan'ın bizzat yaptığı açıklamada; 'Çok abartıldığı gibi olmadığını da özellikle ifade etmek istiyorum' diye beyanat vermesi tehlikenin boyutlarının farkında olmadığını gözler önüne sermiştir." sözlerine yer verdi.
Yüksel, konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na şu soruları sordu: "İktidarınızın yanlış tarım politikaları nedeniyle sadece üreticiyi değil aynı zamanda halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşması ile tüketiciyi de mağdur eden bu durumda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın A-Nepal virüslü şap hastalığına hiçbir önlem almaması, hastalığın ciddi boyutlara ulaşması sonucu çalışmalara başlaması Bakanlığınızın keyfe keder çalışma politikalarının bir sonucu mudur? A-Nepal virüslü şap hastalığındaki artışın; hayvan kimlik küpelerinin takılması, izlenmesi ve koruma amaçlı kullanılan aşıların özel firmalar aracılığıyla yapılması ile bir ilgisi var mıdır? Bakanlık denetimleri, hayvan sağlığı korunarak gıda güvenilirliği sağlama hususunda yeterli midir? Bu denetimler bakanlığınızca ne sıklıkta yapılmaktadır Bakan basın açıklamasında, 'Çok abartıldığı gibi olmadığını da özellikle ifade etmek istiyorum.' demiştir. A-Nepal virüslü şap hastalığının bakanlığınızca dikkate alınması için daha ne kadar yaygınlaşması, kaç il, ilçe ve mahallenin daha karantinaya alınması gerekiyor. Bakanlığınızın hastalıkları dikkate alma konusunda belirlediği alt sınır nedir? Bakan basına farklı bir mikroptan bahsedildiğini açıklamıştır. Bu farklı mikrop nedir? Ülkemize hangi kanallar yoluyla girmiştir? Bu mikrobu engellemek için gerekli önlemler daha önce neden alınmadı? Eskişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün denetimi altında son 13 yılda koruma amaçlı kaç adet şap aşısı kullanılmıştır?" CİHAN