Bitlis Belediyesi eşbaşkanları Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir Dağkıran, belediyenin çalışmalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi. Belediye toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Eşbaşkan Nevin Daşdemir Dağkıran, halkın katılımının da olduğu şeffaf bir belediyecilik hedeflediklerini, çalışmalarını da bu yönde yaptıkların söyledi.
Başarılı çalışmalara imza atıldığına vurgu yapan Dağkıran, kadınların ve erkeklerin eşit şartlarda yaşadığı, yönetime katıldığı belediyecilikte önemli mesafeler kat ettiklerini dile getirdi.
Bitlis Belediyesi Eşbaşkanı Hüseyin Olan ise belediyeyi bir enkaz olarak devraldıklarını, bu konuda giderleri kısarak, önemli ölçüde borç ödediklerini anlattı. Her zaman şeffaf ve hesap verebilir bir belediyecilik anlayışı içinde olduklarını kaydeden Eş Başkan Hüseyin Olan, "Bitlis bir enkaz halindeydi. Biz halkın değerleri ile kaynaştırıp mevcut işleyişe uygun olarak katılımcı ve nasıl yönetebileceğimizin çalışmasını yaptık. Yaptığımız çalışmaları aylık olarak çıkardığımız dergimizde de paylaştık. Buradaki yaptığımız çalışmaları halkla paylaşmayı amaçladık. Bitlis bir tarih, kültür ve aynı zamanda Türkiye'de en fazla kar yağışı alan bir ildir. Bu yıl da kar yağışını hep birlikte yaşadık. Kar yağışı hem belediyelere hem de halka sıkıntılar veriyor. Biz bugüne kadar bu nimeti değerlendirememişiz. Cefayı sefaya dönüştürmek için çalışma yapmak zorundayız. Karla mücadeleye çok paralar harcıyoruz. Ancak diğer kurumlardan aynı desteği alamıyoruz." dedi.
Göreve geldikleri günlerde Tekel binalarının geri alınması için yapılan girişimlerle halen uğraştıklarını ifade eden Olan, "Çok kimlikli bir belediye hedefliyoruz. Tekel arsalarını konumu, yasal olmayan, hukuki olmayan bir tarzla almak istediler. Ortada 2 tapu var. Biri bizde diğeri de onlarda. Bizde olan tapuda iki imza mevcut. Onlarınki ise tek imzalı. Mahkeme durumunu Tatvan AVM'yi emsal göstererek kazanıp, halkımızın emrine sunacağız. Ayrıca, Tekel arsası içinde bulunan kiliseyi müzeye dönüştürmek istiyoruz. Bununla ilgili projemizi hazırlayıp kurula sunduk. Kuruldan geçti. Finansman sağlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.
"DERE KONUSUNDA ESNAFIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ"
Bitlis deresinin temizliğine de değinen Eşbaşkan Olan, şunları söyledi: "Dere temizliğinde kurumların desteğini göremiyoruz. İş DSİ'nin olmasına rağmen bu konuda yeterli destek alamıyoruz. Birçok yerde dere üstü kapalı. Esnafımız bu konuda bize destek vermiyor. İş yerlerinin ortasını delerek çöpünü buradan atıyor. Ya da iş yerinin arkasındaki pencereden dereye atıyor. Bu bizim en büyük sorunumuzdur."
"DAĞITILAN YARDIM KÖMÜRLERİ HAVAYI KİRLETİYOR"
Bitlis merkez ve ilçelerinde dağıtılan kömür yardımlarının çevre kirliliği yaptığını öne süren Başkan Olan, şöyle devam etti: "Bitlis Valiliği ve Sosyal Yardımlaşma tarafından dağıtılan kömürlerin hava kirliliği kriterleri seviyesi çok fazla. Bu nedenle dağıtılan kömürler büyük ölçüde çevre kirliliğine neden oluyor. Biz bir sonraki dönemde Bitlis merkeze dağıtılacak kömürün kontrolünü sağladıktan sonra dağıtımına izin vereceğiz. Aynı zamanda Bitlis ili, ilçeleri ve beldeleri katı atık bertaraf tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nin Amerikalı bir şirkete devredilmesi ile Bitlis'in sıvı ve katı atıkları işletilecek. Bu, Bitlis için çok büyük bir projedir. Amerika kıtasından sonra dünyada uygulanan tek yerdir. 10 belediyenin ortak olduğu BİKA'nın işletilmesi ile elektrik enerjisi, metan gazı gibi projeler hayata geçecek. 80 milyon dolarlık projede daha önce Bitlis, Güroymak ve Tatvan'daki çöpler toplanıyordu. Mutki, Hizan ve Ahlat ilçelerine de ara istasyonlar yapılarak onların çöpleri de toplanacak. Şirketin yıllık brüt kazancının yüzde 7'si BİKA'ya aktarılacak." Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Olan, katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
CİHAN