IMF ile anlaşma yok ama Varlık Fonu borç arıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Şubat 7 2019
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) uluslararası piyasalardan 1 milyar avro borçlanmak için Amerikan bankası Citigroup ile Çin bankası ICBC’ye yetki verdiği bildirildi.
Bloomberg ajansının konuya yakın beş kaynağa dayandırdığı haberine göre, TVF’nin uluslararası piyasalardan yapacağı bu ilk borçlanma bir yılı opsiyonlu üç yıl vadeli olacak. Borçlanmanın maliyetiyle ilgili bilgi verilmedi.
Bloomberg ajansı, borçlanmanın maliyetiyle ilgili fikir vermesi açısından, Suudi Arabistan varlık fonunun uluslararası piyasalardan yaptığı borçlanmayı örnek gösterdi.
Suudi Arabistan varlık fonunun geçtiğimiz yıl yaptığı 11 milyar dolarlık borçlanmanın maliyeti LIBOR+75 baz puan olarak açıklanmıştı. Bugün itibariyle 12 aylık ABD Doları LIBOR oranı yüzde 2.98575 seviyesinde.
Yaklaşık iki sene önce de TVF’nin Çin bankası ICBC’den 5 milyar dolarlık kredi istediği öne sürülmüş ancak bu borçlanma gerçekleşmemişti.
Erdoğan kendini başkanlığa getirmişti
Son olarak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete’de yayınladığı cumhurbaşkanı kararıyla kendisini TVF’nin başkanlığına getirmişti.
Erdoğan, bu kararın ardından atama yetkisini kullanarak TVF’nin başkan vekilliğine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı getirmişti.
2016’nın sonunda TBMM’de çıkarılan yasayla kurulan Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş., 100 milyar liraya yaklaştığı tahmin edilen varlığıyla devletin en önemli ekonomik aygıtı konumunda. Çok sayıda devlet kuruluşu bu fonun bünyesine alındı. Fonun Sayıştay denetiminden muaf olması kurulduğu dönemde yoğun siyasi polemik konusu olmuştu.
Son olarak Varlık Fonu’nda şu ana kadar onaylanmış bir stratejik planının olmadığı açıklanmıştı.
46 taşınmaz, bankalar ve kamu hisseleri
Ağustos 2016’da kurulan ve en az 50 milyar dolarlık bir portföyü olduğu tahmin edilen TVF’ye bugüne kadar 46 adet taşın
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ufuktaki operasyonun şifreleri AKP'li Tayyar'dan: Başkan yardımcısı sevgilisini kamu kurumuna aldırıyor2.Bomba Kulis: ''Hakan Fidan görevden alınacak. Yerine kim gelecek?''3.Habertürk'ün eski GYY Veyis Ateş adliyeden uyuşturucu testine gönderildi!4.Süper ligde top koşturan futbolcuya silahlı saldırı: Durumu kritik!5.Avrupa'da Barış Boyun suç örgütüne kapamlı operasyon!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







