Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde hiç ummadığı bir mağlubiyet aldı.
Erdoğan başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Antalya, Bolu, Amasya, Kütahya ve Erzincan gibi büyükşehirleri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Cumhur İttifakı'nda müttefiği olan Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) kaptırdı.
Seçim günü yaptığı balkon konuşmasında üzgün olduğu gözlenen Erdoğan iki gündür sessiz.
ANKARA VE İSTANBUL ÖNCELİKTİ, KAYBEDİLDİ
Parti içinde özellikle İstanbul ve Ankara hezimetinin şoku yaşanırken, AKP’ye yakın bir kaynak Reuters’e önemli beyanlarda bulundu.
“Ankara ve İstanbul en büyük öncelikti, fakat kaybedildi.” diyen kaynak, AKP’nin Erdoğan için kabullenilmesi zor bir tablo ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
İstanbul'un kaybedilmesi AKP'li belediyelerle Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın (sağda) yönettiği TÜGVA ve TÜRGEV gibi vakıflar arasındaki para trafiğine yeni bir boyut kazandıracak. Eski defterler açılacak, para akışı duracak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de artık Erdoğan'ın kurduğu Başakşehir Futbol Kulübü'ne destek vermeyecek.
AKP’nin İstanbul’u kaybetmesi “Seçimde İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder” sözünü hatırlattı.
Reuters’e mülakat veren aynı kaynak, AKP’nin 25 yıldır yönetimde olduğu İstanbul ve Ankara’yı Millet İttifakı’nın CHP’li adaylarının kazanmasının genel merkez ve kabinede değişikliklere yol açabileceğini kaydetti.
KABİNEDE NE OLABİLİR?
Kaynak, kabine ya da partide ne tür değişiklikler olabileceği sorusuna, “Bunun cevabı sadece Cumhurbaşkanı’nda olur.” cevabını verdi.
Aynı kaynak, ekonomideki küçülmenin ve makroekonomik göstergelerdeki bozulmanın 31 Mart'ta sandığa aksettiğini vurguladı.
AKP’li bir yetkili de kabinede bir değişiklik olması gerektiğinin altını çizerken, “Parti genel merkezinde de değişiklik olmalı. Kabinedeki yapı ve bazı uygulamalar sebebiyle bazı rahatsızlıklar var. Bu artık saklanmıyor. Ekonomiye bir çare bulunmazsa daha sıkıntılı günler olabilir.” ifadelerini kullandı.
AKP içinde 31 Mart hezimetinin en önemli sebebinin ekonomik kriz olduğu görüşü hâkim. Bu görüşler aynı zamanda Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın (sağda) Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda başarısız olduğu anlamına da geliyor.
GÜNÜN SONUNDA NE OLDU?
AKP’li diğer bir yetkili ise İstanbul ve Ankara’nın son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, “Günün sonunda ne oldu derseniz, en önemli iki şehri kaybettik.” dedi.
Resmi olmayan sonuçlara göre AKP İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Antalya, Bolu ve Adana'yı CHP’ye kaptırdı.
EKONOMİK KRİZDE BU KAÇINILMAZDI
Aynı yetkili, “Bizim mutlaka mesajı aldığımızı göstermemiz gerekiyor… Erdoğan’ın partideki yakın çevresi ve kabine gibi bazı yerlerde değişiklik yapılabilir. Piyasalar da ‘kabinede değişiklik yapılır’ diye bekliyor.” dedi.
Ekonomik kriz sebebiyle bir bedel ödendiğini kaydeden aynı yetkili, şunları ifade etti: “İstanbul ekonominin yüzde 40’ı diyoruz, o zaman ekonomi nedeniyle zaten bir bedel ödenirdi, bu kaçınılmazdı.”
EĞİTİM VE TARIM DA OY KAYBETTİRDİ
Hükümetin eğitim, ekonomi ve tarım politikaları ile ilgili “ciddi eleştiri” aldığını belirten aynı yetkili, “Ekonominin yanı sıra eğitim ve tarım başta olmak üzere önemli alanlarda reform yapılması şart. Ancak Suriye ve Batı ile ilişkilerde köklü bir değişiklik beklenmemeli.” diye konuştu.