Erdoğan imzalı İnsan Hakları Planı bir haftada ‘çöp’ oldu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Mayıs 5 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı sözde kaldı. İşte plan sonrası amacın insan hakkı değil göz boyama olduğunu ortaya koyan olaylar: Emniyet eylemlerde görüntü almayı yasakladı. 1 Mayıs İşçi Bayramında polis şiddeti arttı. Cami postallarla basıldı, itikaf yapanlara biber gazı sıkıldı. Alparslan Kuytul’un 14 yaşındaki çocuğuna ters kelepçe takıldı.
Erdoğan imzalı İnsan Hakları Planı bir haftada ‘çöp’ oldu
BOLD MEDYA

Hak ve özgürlüklerle ilgili hedeflerin konduğu plan açıklandıktan sonra hükumete bağlı polis ve yargının son bir haftadaki eylemleri AKP’nin gerçekte insan haklarını korumak diye bir hedefinin olmadığını gösterdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınladığı genelgeyle, “Özgür Birey, Güçlü Toplum; Daha Demokratik Bir Türkiye” vizyonu doğrultusunda insan hakları standartlarını yükseltmek amacıyla hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planını açıklamıştı. Planda yakalama, gözaltı, soruşturma usullerinde insan haklarını koruyan düzenlemeler yer almış, çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik hedefler konulmuş, cezaevlerindeki aramaların insan onurunu zedelemeyecek şekilde yapılması için infaz koruma memurlarına düzenli eğitim verileceği gibi sözler yer almıştı. Ancak Eylem Planının imzası kurumadan yaşananlar AKP hükumetinin insan hakları hedeflerinin göz boyamadan ibaret olduğunu gösterdi.

İşte, İnsan Hakları Eylem Planındaki hedeflerin aksine yaşanan hukuksuzluklardan bazı örnekler:

CAMİDE İTİKAFA POSTALLI MÜDAHALE
Plan: Yakalama ve gözaltı uygulamalarının insan onurunu zedelemeyecek şekilde yerine getirilmesini temin etmek için kolluk görevlilerinin farkındalıkları artırılacaktır.  Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, mezhep ve benzeri nedenlerle yapılan nefret söylemi ve ayrımcılıkla etkili bir şekilde mücadele edilecektir.

Gerçek: AKP hükumetini eleştiren açıklamalarıyla gündeme gelen Alparslan Kuytul’un lideri olduğu Furkan Vakfı üyeleri Gaziantep’te camide itikaf ibadeti yaptıkları sırada biber gazı sıkılarak zorla camiden çıkarıldı. Müslümanların kutsal mekanı sayılan ve yalnızca ibadet yapılan camiye polis postallarla girdi. Furkan Vakfı mensupları  kelepçel

Bu haberler de ilginizi çekebilir