Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülkenin ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığını ifade etti. Erdoğan, "Bu ticaret hacmimizi 500 milyon dolar, hatta hatta 1 milyar dolara çıkarabiliriz. Yeter ki bu siyasi irade mevcut olsun" dedi.
Resmî ziyareti vesilesiyle Ekvador'un başkenti Kito'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado'nun da katıldığı Ekvador-Türkiye İş Forumu'nda yatırımcılara hitap etti.
Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri tüm bölgeye örnek olacak bir seviyeye çıkartacaklarına inandığını dile getiren Erdoğan, yatırım yapacak işadamlarına her konuda yarımcı olma sözünü verdi.
Dünyanın 5'ten büyük olduğunu, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Güney Amerika'yla ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde bu anlayış vardır. Bu amaçla az sayıda ülke dışında Güney Amerika'nın neredeyse tamamında büyükelçiliklerimizi faaliyete geçirdik. Bölgede 2005 yılında 7 ülkeyle ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması varken, bugün bu sayı 19'a yükseldi. Son 10 yılda bölgedeki 9 ülkede ticaret müşavirlikleri kurduk." şeklinde konuştu.
Türkiye ile Ekvador arasında gerek ticaret, gerek yatırımlarda arzu edilen seviyenin çok gerisinde olduklarını aktaran Erdoğan, "Her ne kadar ticaret hacmimiz son 13 yılda ciddi bir artışla 119 milyon dolara erişmiş olsa da, bu rakamın istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümediği açıktır. Bu ticaret hacmimizi 500 milyon dolar, hatta hatta 1 milyar dolara çıkarabiliriz. Yeter ki bu siyasi irade mevcut olsun. 100'ü aşkın işadamlarımızla buradayız. Bu işadamlarımızın Ekvador'da atacakları adımlar inanıyorum ki süreci olumlu istikamette tetikleyecektir." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin coğrafi konumu ve bölgesel ilişkileri Ekvador açısından Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Orta Asya pazarlarına girişte büyük imkanlar sunuyor." diyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Örneğin Türkiye, Ekvador için kesme çiçek ve muz ihracatında lojistik operasyonlarını kolaylaştıracak bir konuma sahiptir. Sadece bu alanda hayata geçirilecek somut işbirliği projeleri dahi, ikili ticari, ekonomik ilişkilerimize yeni bir boyut kazandıracaktır. Küresel ekonominin durgunluk sürecinde henüz çıkamadığı şu dönemde iki ülke yöneticileri olarak biz siyasetçilere düşen, elimizdeki imkanları birbirimizi destekleyecek şekilde kullanmanın yollarını aramaktır. Yakaladığımız olumlu iklimi somut neticelere dönüştürmek için 2011 yılından bu yana süren Kalkınma için Ticaret Anlaşması müzakerelerinin en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini görüyoruz. Ve bu anlaşma iki ülkenin ticari ve ekonomik açıdan vadettiği potansiyelin harekete geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda, dünyada 'Panama Şapkası' olarak bilinen Ekvador şapkasıyla ilgili yanlış algıyı düzeltmek için de çaba göstereceğini söyledi. CİHAN