JOHANNESBURG (CİHAN)- Güney Afrika'da geçtiğimiz Perşembe günü parlamentoda telefon sinyallerinin engellemesinin ardından medyanın protestosuna maruz kalan Devlet Başkanı Jacob Zuma, bugün editörleri kabul etti. Zuma, toplantının ardından yaptığı açıklamada, sinyal kesici jammer araçtan haberi olmadığını, böyle bir engellemenin tekrarlanmayacağı sözünü verdi.
Zuma ile basın açıklaması yapan Güney Afrika Editörler Forumu Başkanı Mpumelelo Mkhabela, Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevapladı. Mkhabela, Türkiye ve Mısır'daki tutuklamalar hakkında şöyle konuştu, "Dünyanın neresinde bir medya özgürlüğüne tehdit olsa biz bundan endişe duyarız. Gazeteciler bağımsızca ve rahatça çalışabilmeli. Bu yüzden Mısır'da da gazeteciler tutuklanınca kampanyamızla bu gazetecilere destek verdik. Mısır'da halen tutuklu olan ve serbest bırakılan Al Jazeera muhaberilerinin durumlarını yakından takip ediyoruz. Bağımsız bir medya için dünyadaki bütün gazeteciler elele vermeli ve görev yapmaları engellenen meslektaşlarına destek vermeliler. Mısır yanında Türkiye'de de medya özgürlüğü kısıtlanmamalı. Türkiye özgür medyaya izin verirse daha güzel bir ülke olur.
Güney Afrika Ulusal Editörler Forumu (SANEF) Başkanı ve Sowetan Gazetesi editörü Mpumelelo Mkhabela ayrıca, Erdoğan'ın, 'Dünyada en özgür medya Türkiye'de' sözüne atıfta bulunarak, "Türkiye lideri demek ki medya özgürlüğünün önemini iyi anlamış,. Ülkesinin özgür medyaya sahip bir yer olarak anılmasının bilincine varmış. Şimdi yapması gereken bu söylemi pratiğe dökmek ve Türkiye'nin özgür bir medyaya sahip olduğunu dünyaya göstermek." diye konuştu.
GÜNEY AFRİKALI GAZETECİLER OLARAK ŞANSLIYIZ
Geçen hafta parlamentoda muhalefet Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın 'ulusa sesleniş' konuşmasını protesto etmeden önce jammer araçla 20 yıllık demokrasimizde ilk defa GSM sinyalleri engellendi. Parlamento içinde sinyalin geri gelmesi için büyük mücadele verdik. Oturumu protesto ettik. Ve parlamento başkanının girişimi ile sinyal geri döndü ve meclisteki büyük kavgayı sosyal medyada anında paylaşma fırsatımız oldu. Bugün Devlet Başkanı bizi kabul etti ve jammer araçtan haberi olmadığını, böyle bir durumun bir daha tekrar etmeyeceğini ve editörlerle düzenli olarak görüşeceğini söyledi. En azından devlet başkanı ve hükümetle görüşerek sıkıntılarımızı dile getirdik, yapılan hata kabul edildi ve tekrarlanmama sözü verildi. Güney Afrika'da medyaya bir tehdit olduğunda hükümetle oturabilmemiz açısından çok şanslıyız. Ümit ediyorum ki Türkiye'de Güney Afrika'dan bir ders alır ve ne zaman medya proplem yaşıyorsa hükümetle aynı masada oturur.
SANEF, 14 Aralık tutuklamalarından sonra bildiri yayınlayarak Türkiye'deki basın darbesini protesto etmişti. CİHAN