SAMANYOLUHABER- “Seçilmiş son başbakan” Ahmet Davutoğlu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından kesin ihraç talebi ile disipline sevk edilmesinin yankıları sürüyor.
Davutoğlu’na yakın isimlerden gazeteci Fehmi Koru, ihraç kararını eleştirdiği makalesinde AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’a 1789 Fransız İhtilali’ni ve akabinde yaşanmış trajik hadiseleri hatırlattı.
BİR GÜN GELİR İMKÂNSIZ GÖRÜNEN…
Koru’nun bugün şahsi blogunda yayımladığı makale şu cümlelerle başlıyor: "Devrimler kendi çocuklarını yer. Öyledir. Bir gün gelir en imkansız görünen de gerçekleşir.”
Georges Danton ve Maximilien Robespierre’in Fransız İhtilali’nin iki önemli ismi olduğunu belirten Koru, Robespierre’in en samimi ve sadık dostu, halkın sevgilisi Danton’u 5 Nisan 1794’te giyotine gönderdiğine işaret etti.
Ancak ihtilal mekanizmasının ne kadar acımasız olduğunu şöyle dile getirdi: “Sonra da ihtilal mekanizması, ihtilal uğruna Danton dahil onlarca dostunun başını giyotine teslimde tereddüt göstermeyen Robespierre’in hayatını sona erdirmiştir (28 Temmuz 1794).”
İDAM CEZASI OLMASA DA...
“Günümüzde giyotin artık kullanılmıyor. Siyasiler için idam cezası da bizde de söz konusu değil artık.” diyen Koru bunların yerine daha farklı mekanizmaların devreye girdiği vurguladı.
Danton’a benzettiği Davutoğlu hakkında ihraç kararı alan AKP lideri Erdoğan için de ağır bir imada bulundu.
Erdoğan'a Robespierre imasında bulunan Koru, “Yine de sonuç değişmez: Köklü altüst oluşların yaşandığı siyasi ortamlarda siyasi kişilikleri ortadan kaldırmak için o mekanizmalar devreye girmekte gecikmiyor.”
Güvenlik konseyine üye olarak seçilip Fransız hükümetinin kontrolünü buradan ele geçiren Robespierre, Fransız İhtilali’ne karşı gelebilecek herkesten kurtulma kararı almıştı.
ROBES PIERRE KİMDİR?
6 Mayıs 1758’de doğan Maksimilien Robespierre’in ailesinin İrlanda asıllı olduğu söylenir.
Robespierre, Arras'da bir süre okula gittikten sonra, Paris'te Louis Le Grand Koleji'nde okudu. 1781'de baba mesleğini seçerek avukat oldu ve Arras'da çalışmaya başladı.
Hâkimlik yaparken bir daha ölüm cezası vermemek üzere vazifesinden istifa etmişti. Daha sonra “Jakobenler” diye tanımlayan Anayasanın Dostları Derneği’ne (Societe des Amis de la Constitution) katılmış ve kısa zamanda da jakobenlerin başına geçmişti.
Monarşinin çöküşünün akabinde Ulusal Kongre'nin ilk milletvekili seçilir ve Kral Louis'in idam edilmesi için hususi bir gayret sarf etmişti. Bu emeline de ulaşmıştı.
İHTİLALE KARŞI GELEN HERKESİ İDAM ETTİRDİ
Güvenlik konseyine üye olarak seçilip Fransız hükümetinin kontrolünü buradan ele geçiren Robespierre, Fransız İhtilali’ne karşı gelebilecek herkesten kurtulma kararı almıştı.
Bu uğurda yüzlerce insanın idam edilmesini sağladı. Tarihte bu dönem “terörün saltanatı/reign of terror” diye anılır. Devrim karşıtını öldürmesi bir yana, iki devrim liderini (Hebert ve Danton) giyotine göndermişti.
Daha sonra Ulusal Kongre'den atılıp tutuklandı ve yandaşlarıyla beraber giyotinin yolunu bu sefer kendisi tuttu.