Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kimlik kartlarının yenilenmesi konusunda devletin yaptığı harcamanın vatandaştan alınacak ücretten daha fazla olacağını söyledi. Kimlik kartlarının yenilenme ve değiştirilmesi konusunda engelliler ilgili pozitif ayrımcılıkla ilgili çalışma yapacaklarını belirten Yılmaz, "Engellilerimizi idarelere kadar yormadan evlerine giderek orada gerekli bilgileri alarak engellilerimizi bu süreçte daha rahat bir şekilde bu kimliklere ulaşmasını sağlayamaya gayret edeceğiz." diye konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 28. Birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi yönetiyor.
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının 2. Bölümünün görüşmelerine başlandı.
Tasarının ikinci bölümünün geneli üzerine parti grupların ve şahısları adına vekillere söz verildi. Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçti. Milletvekillerinin sorularını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz cevap verdi.
Engellilerden kimlik kartı değişiminde ücret alınmaması konusunun sorulmasını Yılmaz, "Alınan ücret 15 TL kimliklerde. Uluslararası mukayeselere bakıldığında rakam çok düşük. Devlet olarak bu kimlikler için yapacağımız harcama vatandaştan alınacak ücretten daha fazla olacak. Engelliler ilgili pozitif ayrımcılıkla ilgili engellilerimizi idarelere kadar yormadan evlerine giderek orada gerekli bilgileri alarak engellilerimizi bu süreçte daha rahat bir şekilde bu kimliklere ulaşmasını sağlayamaya gayret edeceğiz." cevabını verdi.
Türkiye'nin en önemli meselelerinden birinin de tasarruf konusu olduğunu kaydeden Yılmaz, "Son 13 yılda kamu tasarruflarını arttırdık. Devlet artık eskisi kadar açık vermiyor. Bu süreçte özel tasarruflarda ciddi gerileme oldu. Bunu arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Tedbirler öngörüyoruz. Bireysel emeklilik sistemi ciddi anlamda tasarruflarımıza katkı veriyor. Önümüzdeki dönemde bireysel emekliliği otomatik hale getirip gönüllülükten vazgeçmeden otomatik hale getirip buna benzer tedbirlerle özer tasarrufu arttırmaya çalışacağız." diye konuştu.
Yaşanan küresel krize rağmen sadece 2009 yılında bir küçülme yaşandığını ifade eden Kalkınma Bakanı, sözlerini şöyle tamamladı: "Onun dışında AK Parti hükümetleri döneminde istikrarlı bir şekilde bir büyüme yaşadı Türkiye. Bir çok ülke küresel krizin bedelini vatandaşlarını çok ağır bir şekilde ödetirken çok şükür Türkiye böyle bir durumla karşı karşıya kalmadı. Ortalama büyüme hızımız 4,7 civarında. Yaşadığımız küresel konjonktürü düşündüğümüzde hiçte azımsanacak bir büyüme değil. 2015'de de yüzde 4 büyüme hızını yakaladık. İstihdam konusunda en başarılı ülkelerden biri olduğumuz rakamlarla çok açık. Küresel krizin zirve yaptığı 2009'un ilk çeyreğinden itibaren bakıldığında 7 milyon ilave istihdam üretti Türkiye ekonomisi."
CİHAN