Enflasyon liginde Türkiye üst sıralara tırmanıyor
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Temmuz 8 2020
Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 12.62’ye çıktı. Bu sonuç, dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Türkiye’yi 14’üncülüğe yükseltti. Türkiye’den yüksek çift haneli enflasyona sahip ülkeler Güney Sudan, Sudan, Arjantin, Liberya, İran, Haiti, Etiyopya, Özbekistan, Angola, Zambiya ve Sierra Leone olarak sıralanıyor. Sierra Leone’den sonra da Türkiye geliyor.
Haziranda yüzde 12.62'ye çıkan yıllık tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Türkiye'yi dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında 14'üncülüğe yükseltti. Dünyada en yüksek enflasyon yüzde 10 binle Venezuela'da bulunuyor. Onu yüzde 480 enflasyonla Zimbabwe izliyor. Ardından yüzde 100'ün altında ancak Türkiye'den yüksek çift haneli enflasyona sahip ülkeler Güney Sudan, Sudan, Arjantin, Liberya, İran, Haiti, Etiyopya, Özbekistan, Angola, Zambiya ve Sierra Leone olarak sıralanıyor. Sierra Leone'den sonra da Türkiye geliyor.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından hazırlanan raporda enflasyon analizi yapıldı ve halen yüzde 12 civarındaki yıllık enflasyonun yüzde 15'e tırmanacağı savunuldu. Raporda şu tespitler yer aldı:
TEK HANE HAYAL
“Haziran ayında TÜFE'deki artış yüzde 1.13 ile beklentilerin üzerinde çıkarken yıllık enflasyon da yüzde 12.62 oldu. Dünyada en yüksek enflasyona sahip ülkeler sıralamasında Türkiye'yi 14'üncülüğe taşıyan bu artış iktidarın yazın tek haneli enflasyon vaadini ve Merkez Bankası'nın yıl sonu için yüzde 7.4'lük revize enflasyon hedefini de çökertti. Dünya enflasyon liginde Türkiye, Sierra Leone'den sonra 14'üncü sırada bulunuyor. Bu listede, Arjantin dışında Türkiye ile benzer kategoride başka ülke yok. Tüm ekonomisini 3 ay boyunca kapatan Fransa'da Türkiye İstatistik Kurumu ile aynı gün 3 Temmuz'da açıklanan yıllık enflasyon yüzde 0.1 oldu. Bu da Türkiye'deki yıllık enflasyonun 126'da 1'ine karşılık geliyor.”
Birkaç ay içinde yüzde 15'e ulaşacak
Raporda, geçen ay enflasyon sepetini oluşturan endekste kapsanan 418 maddeden 71 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 57 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadığı vurgulanarak, 290 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleştiği belirtildi. Sağlık harcamaları yüzde 13.5 ile en
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı2.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı3.Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!4.Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olmaktan şikayetçiler!5.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi
6.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?7.Gerilim! Suriye'de Lazkiye bölgesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı8.Trump, Venezuela'da uyuşturucu teknelerinin limanını vurduklarını açıkladı9.Mehmet Akif Ersoy ne anlattı? 3 Saat süren ek ifadenin ardından cezaevine gönderildi10.İşte en pahalısı: Katlanabilir iPhone geliyor!

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör,...

ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de ya...

Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı!

Yandaş medya feryad figan! 'Mahallenin danası' olm...

İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık v...


