Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Türk siyasi tarihine kazandırdığı 30 Mart yerel seçimlerinde trafoya giren kedi, bu kez de bakanlığın raporlarında görüldü. Sayıştay, Başkanlığın geçmiş yıllarda gerçekleştirilen enerji dağıtım ihalelerinde, yandaş patronlara şirketlerin kasasında milyonlarca liralık nakiti de teslim ettiğini belirledi. Bununla ilgili olarak TEDAŞ'ın da inceleme yapmasını talep etti.
TEDAŞ konuyla ilgili hazırladığı raporda, paraların geri alınmasını ve bürokratların da cezalandırılmasını istedi. Ancak bu rapor, AKP Hükümeti'ni ve yandaş enerji patronlarını zor durumda bıraktı. Aynı konuda bakanlık müfettişlerine de inceleme yaptırıldı. Bakanlık müfetişleri ise, paranının geri tahsili konusunda yapılacak bir işlem olmadığına yönelik rapor hazırladı. Böylece, raporlara giren kedi ile enerjideki milyonlarca liralık kasa krizi de çözülmüş oldu. Dağıtım ihalelerindeki kedilerin hikayesi şöyle:
SAYIŞTAY TESPİT ETTİ
Elektrik dağıtım ihalelerinde “üste para verme” skandalı, Sayıştay Başkanlığı'na bağlı denetçilerin, dağıtım şirketi ve TEDAŞ'ın hesaplarında yaptığı incelemeler sırasında ortaya çıktı. Sayıştay'ın raporlarında, başta Aksa Enerji'nin aldığı Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi olmak üzere, enerji dağıtım şirketlerinin devir işlemleri sırasında yandaş patronlara üste para verildiği belirtildi. Raporlarda yer alan bilgilere göre, devletin bürokratları enerji dağıtım şirketleri yeni patronlara teslim edilirken, kasadaki milyonlarca liralık paraları tahsil etmediler. Şirketin yeni sahiplerine bıraktılar. Örneğin Sayıştay'ın 2012 TEDAŞ raporunun 23 ve 24. Sayfalarında yapılan değerlendirmede, Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi'nin devir teslim işlemleri sırasında şirketin kasasında 15 milyon 156 bin 593 lira bulunduğu kaydedildi. Sayıştay'ın tespitine göre, şirket yeni patronlara kasasında 15.1 milyon lira ile birlikte teslim edildi. Sayıştay konuyla ilgili tespitleri yaptıktan sonra bir raporla bu durumu TEDAŞ'a bildirdi. TEDAŞ Teftiş Kurulu da, 4 Haziran 2012 tarih ve 45 sayılı Soruşturma Raporu ile paranın faizi ile birlikte devlete iade edilmesini istedi. Ayrıca işlemi yapan personel hakkında da idari ve adli ceza uygulanması kararlaştırıldı.
RAPOR BEĞENİLMEDİ
TEDAŞ tarafından hazırlanan rapor, kurumun hukuk müşavirliğine kadar geldi. Ve burada işleme konulması için hazırlıklara başlandı. Ancak bu esnada sürpriz bir gelişme oldu, konunun bir de bakanlık müfettişleri tarafından incelenmesi kararlaştırıldı. Yani Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a bağlı müfettişlerin bir kez daha konuyu incelemesi öngörüldü. Bakanlık müfettişleri aynı konuda 5 Haziran 2013 tarih ve 78-6 sayılı alternatif bir rapor hazırladı. Bakan Yıldız da raporu, 59 sayılı oluru ile onay verdi.
Raporun sonuç bölümünde ise, “… özelleştirilen bahse konu şirketten talep ve tahsili istenen paranın tahsili için yapılacak bir işlemin bulunmadığı kanaatine varılmıştır….” Değerlendirilmesine yer verildi. Yani raporda, şirketlerin kasasında yeni patrona bırakılan milyonlarca liranın geri tahsilinin mümkün olmadığı kaydedildi. Bu rapor aynı zamanda Sayıştay yetkililerine de gönderildi. Böylece, enerji dağıtım özelleştirilmesinde yaşanan “kasa dosyasıda” kapatılmış oldu. Sayıştay, TEDAŞ'a gönderdiği uyarı yazısında, Fırat Elektrik'in yanı sıra Başkent, Sakarya, Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh ve Yeşilırmak şirketlerinin de devirlerindeki kasaların durumlarının incelenmesini istemişti. Fırat raporu ile diğer elektrik dağıtım şirketlerinin kasa incelemelerinin de önüne geçilmiş oldu.