Enerji Bakanlığı, kendi binasında enerji verimliliğini uygulamıyor

Enerji Bakanlığı, kendi binasında enerji verimliliğini uygulamıyor

Toplumun enerji tasarrufu sağlaması için sürekli kampanyalar düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Balgat'taki bakanlık binasında yeterince enerji tasarrufu uygulamadığı ortaya çıktı. Bakanlık binasında dış cephede yer alan klima dış üniteleri, bakanlığın bu konudaki ihmalini gözler önüne seriyor. Toplu konutlarda ya da büyük ölçekli yeni binalarda ısınma veya soğutma sistemlerinin merkezi olmasını isteyen bakanlığın, kendi binasında soğutma için oda oda klima sistemi kullanması dikkat çekiyor. Yöneticilerin bulunduğu odaların dışına takılan klimalar, ayrı ayrı enerji tüketiyor. Normalde tüm binayı kapsayacak şekilde merkezi soğutma sistemi olması gerekirken, belirli odalara klima sistemi kurulduğu anlaşıldı. Uzmanlar, bina eski olsa da merkezi soğutma sistemi kurulmasının mümkün olduğunu ifade ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynak Bakanlığı binasında merkezi sistem ısıtma/soğutma yerine oda oda klimalı sistemin kullanılması, 'Enerji verimliliği neden göz ardı ediliyor?' sorusunu akla getirdi. Bakanlık, yıllardır Avrupa Birliği (AB) normları çerçevesinde enerji verimliliğini teşvik ediyor. Enerji verimliliği konusunda sayısız kanun, yasa ve yönetmelik bulunuyor. Ayrıca bakanlık bünyesinde kurulan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, enerji verimliliği konusunda görevli birim olarak hizmet veriyor. Yeni yapılan binalarda merkezi sistemin kullanılması, tasarruf sağlanması için pek çok kampanya hazırlandı, billboardlarda reklamlar yayınlandı. Enerji verimliliğiyle ilgili yönetmelikler de kampanyalar da etkisiz kalıyor. Bunun en acı örneği ise bu yönetmelikleri ilk önce uygulaması gereken devlet kurumları. Benzer şekilde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın binasında da enerji verimliliğine uygun bir klima sistemi kullanılmıyor.

"BAKANLIK KENDİ BİNASINDA UYMUYOR, TÜRKİYE'YE NASIL ÖRNEK OLSUN?"

Aynı zamanda Çevre Mühendisleri Odası eski başkanı da olan Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu, enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmaların popülist yaklaşımlarla, kağıt üzerinde kalan 'iyi niyet'ler olarak kaldığını belirtiyor. Enerji verimliliğinin dünyadaki en iyi enerji üretim biçimi olduğunu kaydeden Bozoğlu, yapılan çalışmaların da sözde kaldığını anlatıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda enerji verimliliğine uyulmamasını 'tam tezatlık durum' olarak niteleyen Bozoğlu, şöyle devam ediyor: "Bu işlerin sadece olarak kaldığının, uygulamaya geçilemediğinin, popülist yaklaşımlarla göz boyayan çalışmalar yapıldığının da göstergesi. Enerji Bakanlığı'nın kendisinin önce enerji verimliliği konusunda bütünlük sağlayarak yapması gerekiyor ki topluma örnek olsun. Kendi binasında bile enerji verimliliği konusunda bir çalışma yapmayan Enerji Bakanlığı, diğer kamu kurumları ile vatandaşlara nasıl diyebilir ki 'binanı enerji verimliliğini sağlayacak hale getir.'"

"ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NIN YENİ BİNASINDA ENERJİ VERİMLİĞİ UNUTULDU"

Enerji verimliliği konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da önemli bir paydaş olduğunu kaydeden Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak aynı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kendine yeni yaptığı binada enerji verimliliğini çok da önemsemediğini görüyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Eskişehir Yolu üzerinde yeni binası yapıldı. O binada dahi bir enerji verimliliği uygulamasının ortaya konmadığını görüyoruz. Yeni inşaatı biten binasında bile, güneş panelleri koyabilirdi, konumlanış biçimini değiştirebilirdi, kullanılan camları daha ısıyı saklayabilecek şekilde kullanılabilirdi ama olmadığını görüyoruz."

ODA ODA KLİMA SİSTEMİ BÜYÜK MALİYET GETİRİYOR

Makine Mühendisleri Odası Başkanvekili Yunus Yener de, enerji verimliğinin sağlanabilmesi için ısıtma, soğutma gibi sistemlerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada binaların tasarımının önemine vurgu yapan Yener, geliştirilecek çözümlerle binalarda çok büyük enerji tasarruflarının sağlanabileceğini kaydediyor. "Bizim ilk tercihimiz her zaman merkezi sistemdir. Çünkü merkezi sistemde anlık çözümler üretmeye gerek kalmadan, bir bütün olarak konu ele alınabiliyor." diyen Yener, oda oda klima kullanılmasının çok büyük maliyetlere neden olduğunu belirtiyor. Yener, "En başından bir binanın tasarımı, mühendisliği hesaplanarak ciddi verimlilik sağlamak mümkün. Günü kurtaran, eklektik yöntemler ısı ve soğuk kaybına neden olur. Binaların cephe mantolamalarının olmaması da enerji kaybını maksimuma çıkarır." diyor. Yener, eski binalarda da birtakım mimari ve mühendislik çalışmasıyla merkezi sistemin kurulabileceğini söylüyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Enerji Bakanlığı, kendi binasında enerji verimliliğini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER