17-25 Aralık hatırlatması
Listede Türkiye, 42 puanla Meksika’nın hemen ardından en alttan ikinci sıraya yerleşti. Gazete, Türkiye’nin bu sonuçla ‘Avrupa’daki en yolsuz ülke’ olduğunun da ayrıca altını çizdi. Ülkedeki yolsuzluğa örnek olarak 17-25 Aralık soruşturmalarıyla ortaya çıkan rüşvet çarkının verildiği satırlarda şu ifadeler kullanıldı: “Ülke 2013’te bir devlet bankası genel müdür ile pek çok üst düzey işadamının rüşvet, sahtekarlık, kaçakçılık ve kara para aklamaya karıştıkları iddia edilen devasa bir skandalla sarsıldı.”
Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) verileri, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadeledeki kötü sicilini bir kez daha gözler önüne serdi. İngiliz The Indepedent gazetesinde Business Insider köşesi için bu verilerinden hareketle yapılan derlemede Türkiye, 34 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) içinde yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ikinci ülke olarak sunuldu. Çoğunlukla sanayileşip zengin olmuş ülkeleri içeren OECD, aynı zamanda gelişmekte olan ülkeleri de kapsıyor.
Gazetenin web sayfasında ‘İşte gelişmiş dünyanın en yolsuz 18 ülkesi’ başlığıyla yayınlanan haberde TI’nın listesinde en alt sıraları hep Afrika ve Ortadoğu’dan ülkelerin aldığı, bu nedenle de ekonomisi daha büyük ülkelerdeki yolsuzluk düzeyinin dikkatlerden kaçtığına işaret edildi. Bu tespitten hareketle OECD ülkelerinin TI listesindeki yerlerine bakan gazete, yaptığı sıralamayla nispeten daha zengin ülkelerdeki yolsuzluk sorununa ışık tuttu. Bu 18 ülkeden her biri için kısa not ve hatırlatmaların da yer aldığı liste 24 saat içinde sosyal medya 1.000’den fazla paylaşıldı.
TI’nın her yıl yayınladığı yolsuzluk algısı anketinde 160’dan fazla ülkenin her birine 0 ile 100 arasında puanlar veriliyor. Bu değerlendirmede ülkelerin puanları arttıkça yolsuzluk algıları düşüyor. Puanı en düşük olan ise yolsuzluk anlamında bir hayli kötü durumda demek.
En kötü puan Meksika’nın
Listenin en alt sırasında 35 puanla Meksika yer aldı. Gazete, Latin Amerika ülkesinin konumunun sürpriz olmadığına dikkat çekerek bunu da Meksika’nın ‘Latin Amerika’dan ABD’ye uyuşturucu ticaretinin merkezinde’ olmasıyla izah etti. ‘El Chapo’ lakabıyla tanınan uyuşturucu taciri Joaquin Guzman’ın yakalandıktan sonra iki kez hapisten kaçabilmesinin de cezaevi yetkililerine verilen rüşvetler sayesinde olduğu vurgulandı.
Meksika ve Türkiye’yi takiben en kötü 5’te yer alan diğer ülkeler her üçü de Avrupa Birliği üyesi olan İtalya, Yunanistan ve Slovakya oldu. Sıralamanın geri kalanında ülkelerin konumları da şöyle oluştu: Macaristan (6), Güney Kore (7), Çek Cumhuriyeti (8), İspanya (9), Slovenya (10), İsrail (11), Polonya (12), Portekiz (13), Fransa (14), Estonya (15), Şili (16), Japonya (17) ve son olarak da İrlanda (18).