Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Güvenlik Dairesi Başkanlığı, 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre; herkesin izin almadan silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğunu bildirdi. Güvenlik Dairesi, yabancıların toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmaları için ise bulundukları yerin en büyük mülki amirine etkinlikten 48 saat önce bilgi vermek zorunda olduklarını açıkladı.
Sanal alemde vatandaşların toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle alakalı sorularını cevaplandıran EGM Güvenlik Dairesi Başkanlığı, 2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, "Herkes, önceden izin almaksızın, bu Kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Yabancıların bu kanun hükümlerine göre toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeleri, İçişleri Bakanlığı'nın iznine bağlıdır. Yabancıların bu kanuna göre düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap etmeleri, afiş, pankart, resim, flama, levha, araç ve gereçler taşımaları, toplantının yapılacağı mahallin en büyük mülkî idare amirliğine toplantıdan en az kırksekiz saat önce yapılacak bildirimle mümkündür." ifadelerine yer verildi.
CUMHURBAŞKANI VE MİLLETVEKİLLERİNİN TOPLANTILARI KANUN HÜKÜMLERİNE TABİ DEĞİL
Bazı toplantı ve faaliyetlerin kanun hükümlerine tabi olmadığının altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, vakıfların, derneklerin, ticari ortaklıkların ve diğer tüzelkişilirin özel kanunlarına ve kendi tüzüklerine göre yapacakları kapalı yer toplantıları 2911 Sayılı yasa hükümlerine tabi değildir. Kanunlara uymak, kendi kural ve sınırları içinde kalmak şartıyla kanun veya gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik, karşılama ve uğurlamalar ile spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan toplantılar da kanun hükümlerine tabi değildir. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların Devlet ve Hükümet işleri hakkındaki toplantı ve konuşmaları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin halk ile yapacakları sohbet niteliğindeki görüşmeler kanun hükümlerine tabi değildir."
NEREDE, NE ZAMANA KADAR TOPLANTI YAPILABİLİR?
Toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı konusunda da bilgi veren EGM Güvenlik Daire Başkanlığı, şu açıklamada bulundu: "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri, tüm il veya ilçe sınırları içerisinde aşağıdaki hükümlere uyulmak şartıyla her yerde yapılabilir. Şehir ve kasabalarda ve gerekli görülen diğer yerlerde hangi meydan ve açık yerlerde veya yollarda toplantı veya yürüyüş yapılabileceği ve bu toplantı ve yürüyüş için toplanma ve dağılma yerleri ile izlenecek yol ve yönler vali ve kaymakamlarca kararlaştırılarak alışılmış araçlarla önceden duyrulur. Bu yerler hakkında sonradan yapılacak değişiklikler duyurudan onbeş gün sonra geçerli olur. Toplantı yerlerinin tespitinde gidiş gelişi, güvenliği bozmayacak ve pazarların kurulmasına engel olmayacak biçimde, toplantıların genel olarak yapıldığı, elektrik tesisatı olan yerler tercih edilir. Toplantı ve yürüyüşlere ve bu amaçla toplanmalara güneş doğmadan başlanamaz. Açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler güneşin batışından bir saat önceye, kapalı yerlerdeki toplantılar saat 23.00'e kadar sürebilir. Toplantının yapıldığı yer, toplantı süresince umuma açık yer sayılır."
TEPKİ ÇEKEN YÖNETMELİK DANIŞTAY'A TAŞINIYOR
Öte yandan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte bir dizi değişikliğe gidildi. Kamuoyunda 'Olağanüstü (OHAL) Hal Yönetmeliği' olarak adlandırılan Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun uygulanmasına ilişkin 5 Ağustos tarihli yönetmeliğin ilk uygulaması Kilis'te boy gösterdi. Kilis Valiliği, Kilis 7 Aralık Üniversitesi çevresinde 30 gün boyunca tanıtım ve imza standı açmak, basın açıklaması yapmak ve yürüyüş düzenlenmek yasaklandı. Yönetmeliğe göre; il ve ilçelerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı, kamu düzenini ve genel asayişi bozmayacak ve vatandaşların günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri ile güzergahın geçeceği ilçe ve il belediye başkanlarının, en çok üyeye sahip üç sendikanın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının il ve ilçe temsilcilerinin yazılı görüşleri alınarak, her yıl ocak ayında mahallin en büyük mülki amiri tarafından tespit edilecek. Kamu düzeni ve genel asayişin temini bakımından zorunluluk olan hallerde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı yıl içerisinde aynı usulle değiştirilebilecek.Belirlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı yerel gazeteler ile valilik ve kaymakamlık internet sitelerinden ilan edilerek halka duyurulacak. Türkiye Barolar Birliği ise yönetmeliğin iptali istemiyle Danıştay'a başvurmaya hazırlanıyor.
CİHAN