Ekvator krizi muz üreticilerini sevindirdi (Özel)


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekvator ziyaretinde, korumalarının göstericilere müdahalesiyle başlayan kriz, en çok Türkiye'deki muz üreticilerini sevindirdi. İthal edilen muzun yüzde 82'sinin geldiği Ekvator, geçen haftaki söz konusu vakadan sonra Türkiye'ye protesto notası vermişti. Muz ithalatının sıkıntıya düşeceğini düşünen yerli üreticiler, bu durumu fırsata çevirmeyi istiyor. Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Güzel, Ekvator'la yaşanan krizin Türkiye'nin muz ihtiyacına etki etmeyeceğini belirterek, "Stoklarda iki üç aylık muz var. Yerli üreticiye destek verilirse biz, Türkiye'nin tüm muz ihtiyacını karşılayabiliriz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekvator ziyaretinden muz üreticilerinin çok tedirgin olduğunu anlatan Güzel, "Biz para verip böyle yapın desek yapılmazdı. Aslında Ekvator'a gitmesi açısından biz yerli üreticiler olarak çok tedirgindik, yani bu Cenab–ı Allah tarafından icat edilen bir konum oldu." şeklinde konuştu.

EKVATOR MUZU KANSER YAPIYOR İDDİASI

Türkiye'de yıllık yaklaşık 400 bin ton muz talebi olduğunu kaydeden Birlik Başkanı Güzel, 270 bin ton civarında yerli üretim olduğunu, geri kalanının ithal edildiğini belirtti. Ekvator'dan gelen muzun 45 günde Türkiye'ye ulaştığını, bu sürede raflarda kaldığını, dayanabilmesi için mumlandığını söyledi. Mumlanan muzların kanser riski taşıdığını iddia eden Güzel, "Ekvator'dan gelirken muz mumlanarak geliyor, iki ay da burada tüketicilere veriliyor. Zaten vatandaşın kanser olması, bilmem ne olması bu tip şeylerden. Sonra Ekvator'un muzları, mumladıkları için parlak görünüyor. Onların muzu iki üç ay dayanıyor. Biz dışını mumlamıyoruz, vatandaşlarımıza doğal muzları yediriyoruz. İyi tarım uygulaması yapıyoruz. Bizim yerli muzlarımızı, en fazla 20 günde tüketmek gerekiyor." dedi. Yerli üreticiye destek verilmesi halinde Türkiye'nin muz ihtiyacının karşılandığı gibi yakın ülkelere de ihracat yapılabileceğini anlatan Mehmet Güzel, "Yerli üretime devletin desteği biraz daha arttırılırsa, mesela 10 yıl ödemeli, düşük faizli krediler verilirse biz Türkiye'nin ihtiyacını yüzde 100 ürettiğimiz gibi yakın ülkelere ihracata da talibiz." diye konuştu. Güzel, yaklaşık 2 liraya mal olan Ekvator muzunun, parlaklığı ve görüntüsünden dolayı marketlerde 7 liraya kadar satıldığını, yerli üretim teşvik edilirse fiyatların düşeceğini sözlerine ekledi.

'EKVATOR SORUNU, MUZ ÜRETİCİSİNE SORUN DEĞİL'

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaklaşık 50 dönümde muz yetiştiren Erol Özdemir ise en büyük sıkıntılarının maliyetlerin yüksekliği ve bu yüzden yeni yatırım yapamamaları olduğunu söyledi. Özdemir, "Maliyetlerin yüksek, muz fiyatının düşük olması nedeniyle üretici pek memnun değil halinden. Tarladan bu muzun tüccara girişi 2 lira, yani tüccar 2 liradan kilosunu alıyor. Bunun dışında işçi maliyeti, paketleme, nakliye maliyeti var. İthal muz pazarda 7 lira; yerli muzla 3-3,5 lira arada fark oluşuyor. Bu yüzden ithal muzun Türkiye'ye girişinin kısıtlanması lazım. Belli bir zaman aralığında biraz daha denge sağlanıp yapılması lazım." dedi.

Ekvator'la yaşanan kriz sebebiyle muz ithalatı kesintiye uğrarsa bundan en çok yerli üreticinin kazançlı çıkacağını kaydeden Özdemir, "Muz üreticisinin elbette bu konuda kazancı iyi olacaktır. Tabii memnun olur, 2 lira yerine 3 liraya satar. Sattığı zaman kazancı daha iyi olacağı için geçimini daha iyi sağlayacaktır, yatırımına devam edecektir. Sonuçta şu anda üretici tekrar bir yatırım yapamıyor, girdiler yüksek olduğu için satılan ancak masraflarını koruyor, çok az da geçimini sağlayabiliyor. Yani Ekvator'la aramızda sorun olması, muz üretimi açısından veya üreticiler açısından sorun değil." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Ekvator krizi muz üreticilerini sevindirdi (Özel) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER