Türkiye'yi yakından takip eden ekonomi uzmanları, 1 Kasım seçiminin tek parti iktidarı ile neticelenmesine rağmen, reform ve hukukun üstünlüğü konusunda bazı uyarılarda bulundu. Ekonomi dünyasının yakından takip ettiği CNN Money haber sitesi, Türkiye ile ilgili yayınladığı yazısında ekonomiye ilişkin endişelerini dile getirdi.
"Türkiye'nin seçim yükselişi kısa ömürlü olabilir" başlıklı yazıda, Türkiye'nin Amerikan Merkez Bankası (Fed)'in muhtemel bir faiz artışına hazır olması gerektiğini belirtildi. Hükümetin, Merkez Bankası'na (MB) yaptığı baskıları hatırlattı. Uzmanlar, Türkiye'nin son zamanlarda demokratik değerlerin korunması sicilinin son aylarda düştüğünü ve hukukun üstünlüğü konusuda bazı kaygıların yaşandığına dikkati çekti.
Yeni seçim sonuçlarına göre AKP'nin 2019'a kadar kimseyle koalisyon kurmasına gerek olmadan iktidarda kalabileceğini ifade eden CNN Money, güçlü bir partinin ekonomik reformları getirme şansının olduğunu ama Erdoğan'ın gücünü başkanlık sistemi için de kullanabileceğini belirtti. Seçimden sonra, TL'nin dolar karşısında yüzde 3,6 oranında değer kazandığı, borsanın yükseldiği belirtilirken, hükümetin başkanık sistemine yönelik açıklamalarının piyasaya negatif yansıdığına dikkat çekildi.
Ekonomistler, ülkede politik istikrarsızlığın bitmiş olabileceğini ancak ekonominin 'derin problemerinin' devam ettiğine vurgu yaptı. Dünya çapında ekonomi alanında araştırmalar yapan Capital Economics şirketi uzmanlarından William Jackson, AKP'nin tek başına iktidar olmasından sonra "Partinin son yıllarda aşınmış olan ekonomik politikaların itibarını yeniden kazandırıp kazandırmadığını göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Alman yatırımcı bankası Berenberg ekonomistlerinden Wolf-Fabian Hungerland Türkiye'nin "reform odaklı ve bağımsız soğuk kanlı bir merkez bankasına" ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.
Yazıda, MB'nin piyasalar ile hükümet arasında kaldığı, enflasyonun yükselmesi ve liraya baskıların artımasına rağmen, faiz oranlarını değiştirmediği hatırlatıldı. Hükümetin yüksek borçlanmanın tüketici üzerinde etkisinden dolayı faiz artışına karşı olduğu kaydedildi. Ekonomist Hungerland, "MB'nin hükümetin direk hedefi olmak istemediğini" söyledi.
Fransız yatırımcı bankalarından Societe Generale'ın ekonomi uzmanlarından Roxana Hulea, AK Parti'nin "demokratik değerlerin korunması sicili son aylarda düştü. Hakimiyetin (tek partinin) sağlamlaştırılması, hukuk üstünlüğüne ilişkin kaygıları daha da kötüleştirebileceği" uyarısında bulundu. Yazıda, Uluslararası Para Fonu (IMF)'nin Türkiye'de bu yıl büyüme tahmininin yüzde 3,1 olduğunu, bu oranın 2010-2011 yılları arasında yüzde 9 seviyesinde olduğu hatırlattı. Türkiye'nin dolar borçlandığı ve Fed'in faiz artışı ile birlikte doların değer kazanmasının ülke ithalatını etkileyeceği vurgulandı.
Öte yandan yıl içinde TL'nin dolara karşı yüzde 17 değer kaybettiği ifade edildi. CİHAN