Hisarcıklıoğlu "Son 4 yıldır cari açık artmasına rağmen büyüme sürekli düşüyor" derken, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ise "Vatandaşların tasarrufları sürekli eriyor"
Bugün'ün haberine göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2010 – 2014 döneminde, yüksek cari açığa rağmen büyümenin düştüğünü belirterek, uzun yıllar Türkiye’de büyümenin motoru görülen cari açığın artık böyle bir işlevi olmadığı tespitini yaptı.
Kişi başı refah artmıyor
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin yıllık Kartepe zirvesinde, ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Hisarcıklıoğlu, 2003 – 2007 döneminde cari açığın milli gelire oranının yüzde 4,5 olduğunu hatırlatarak, buna karşılık büyüme hızının 6,9 olduğunu söyledi. 2010 – 2014 döneminde ise cari açığın yüzde 7,1’e yükselmesine karşılık, büyümenin 5,4’e indiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Ülke olarak orta gelir tuzağına düştük. Milli gelir 2008’den bu yana aynı seviyede. Bin lira iniyor veya bin lira çıkıyor. Kişi başı refah artmıyor. Çünkü yapısal reformlar yapılmıyor. İşin esası günlük gereksiz tartışmaları bırakıp reformlara odaklanmak lazım. Günlük kavgaların içinde boğulursak kendimize yazık ederiz.”
Veresiye satıp peşin alıyoruz
İhracattaki sıkıntılara da değinen Hisarcıklıoğlu, ihracatçıların dış ticarette veresiye satıp peşin mal aldığını söyledi. İhracatın sadece yüzde 9’un peşin ödemeli olduğu bilgisini veren Hisarcıklıoğlu buna karşılık ithalatın yüzde 49’unun peşin ödemeli olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, ekonomide yeni büyüme hikâyesi yazılamazsa 2023 hedeflerinin hayal olacağını söyledi.
Tahsilat sıkıntısı var
Son 4 ayda piyasada tahsilat sıkıntısı olduğu tespitini yapan Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeklerin de geçen yıla göre yüzde 3,7 arttığını söyledi. Çeke olan güveni geri getirmek için hükümetin karekodlu çek projesi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, çeke itibarının iade edileceğini söyledi.
İtalyan ceketi Türk ceketine fark attı
Türkiye’de üretilen bir ceketin ortalama 39 dolardan satıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, aynı ceketi İtalyanların 189 dolara sattıklarını söyledi. Bu farkın yüksek teknoloji ve yüksek katma değerden kaynaklandığını söyleyen TOBB Başkanı, sanayide ileri teknoloji kullanma oranının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 18, Türkiye’de ise sadece yüzde 4 olduğunu vurguladı.
Güven endeksi çakıldı
Son dönemde ekonomiden gelen tüm verilerde tehlike çanları çalıyor. Ekonomik güven endeksi son yılların en sert düşüşünü yaşayarak mart ayında 15,4 azaldı.
Ekonomik güven endeksi martta bir önceki aya göre yüzde 15.4 azalarak 74.85 puana düştü. TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki azalma; reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
İyiye gitmiyoruz
Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.
Büyüme için önemli veri
Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.
Tüm alanlarda geiliyor
- Tüketici güven endeksi, martta yüzde 5.4 azalarak 68.06 değerinden 64.39 değerine geriledi.
- Reel kesim güven endeksi, 104’ten 100.90 değerine düştü.
- Hizmet sektörü güven endeksi 101.96 değerinden 101.25 değerine indi.
- Perakende ticaret sektörü güven endeksi 103.40’tan 102.97 değerine düştü.
- İnşaat sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.6 azalarak 83.67 değerine geriledi.
TİSK: İlk çeyrek büyümesinde ümit yok
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), sanayinin güç kaybettiği, sanayicinin de tedirgin olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Cirolar düşüyor
TİSK, sanayi üretiminin ocakta son 4 yıllık dönemde ilk kez düşüş kaydettiğini, ciroların ve kapasite kullanımının da gerilediğine dikkat çekerek, “Ekonomide durgunluk ve güvensizlik işaretleri arttı” tespitini yaptı. Açıklamada, sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 2,2 azaldığına işaret edildi. Sanayide ciroların da gerilediği belirtilen açıklamada, “İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı martta yüzde 72,4’e indi. Veriler, ilk çeyrek büyümesi açısından ümit vermiyor" denildi.
Ekonomi başsız kaldı
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Özilhan son yıllarda cari açık krizi sebebiyle Türkiye’nin büyüme hızının hükümet tarafından bilerek yavaşlatıldığını hatırlatarak, “Türkiye yüzde 7 ve üstünde büyürse işsizlik sorununu çözebilir. Bunun altında kalırsa çözemez nitekim işsizlik yüzde 10’un üzerine çıktı” değerlendirmesini yaptı.
Cari açık en büyük sorun
Türkiye ekonomisinin cari açık ve tasarruf açığı gibi iki önemli problemi olduğunu vurgulayan Özilhan, senelerdir bu iki problemin üzerine gidilmediğini vurguladı. Cari açık yükseldikçe ekonomide frene basılmak zorunda kalındığını belirten Özilhan, “Cari açık azaldığında ekonomide denge oluşuyor ama o zaman da işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. Türkiye’de artık cari açığı azaltacak yatırımlar teşvik edilmelidir. Mevcut teşvik uygulamaları yetersiz kalıyor” dedi. Özilhan, şunları söyledi:
Siyaset ekonominin önünde
“Artık ekonominin siyasetin önüne geçmesi, daha fazla gündeme gelmesi ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Şu anda ekonomi yönetiminde bir dağınıklık görüyoruz. Herkes seçime odaklandı. Ekonomi başsız kaldı. Seçim sonrası ekonominin şimdiki patronu Ali Babacan da olmayacak. Yapı o zaman nasıl şekillenecek bilmiyoruz.”
Suzan Sabancı Dinçer: Tasarruflar yüzde 12’lere düştü
The Banker Dergisi nisan sayısında Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve bankacılık sektörüyle ilgili görüşlerine yer verdi. Dinçer, kredi büyüme oranları yükselirken tasarruf oranlarının azaldığına dikkat çekti. Suzan Sabancı Dinçer, 1990’larda yüzde 23,5 düzeyinde seyreden tasarruf oranının bugünlerde yüzde 12-14’lere kadar gerilediğini vurguladı.
Tasarruflar mutlaka artmalı
Dergideki değerlendirmesinde kredi/ mevduat oranının yüksek seyretmesinin bankacılık sektörünün önündeki yeni bir zorluğa işaret ettiğini anlatan Dinçer, “Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’nin cari açığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ama uzun vadede Türkiye’nin sağlıklı büyümesi için yapılması gereken bireylerin tasarruf oranlarını artırmak olacaktır” uyarısını yaptı.
Yüzde 25 bankacılık işlemi yapmıyor
Nüfusunun yarısı 30 yaşın altında olan Türkiye’de finans sektörünün büyüme potansiyelinin çok büyük olduğuna dikkat çeken Dinçer, “Bankacılık hizmetlerinden yararlanma potansiyeli bulunan hedef segmentin yüzde 25’i hiçbir bankacılık işlemi yapmıyor. Bu durum sektörün potansiyelinin gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla çok daha yüksek olduğuna işaret ediyor” dedi.
Coca-Cola' class='textetiket' title='Coca Cola haberleri'>Coca Cola İçecek'ten 3 yılda 1 milyar dolar yatırım
Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan’da 23 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek’in Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve CEO’su Burak Başarır şirketin 2014 sonuçlarını, Türkiye’de yarattığı ekonomik etkiyi ve gelecek dönemdeki hedef ve projelerini paylaştı.
Geçtiğimiz 10 yılda 10 ülkede yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yaptıklarına işaret eden Özilhan, “2015-2017 yılları arasında faaliyet coğrafyamızda beklenmeyen olumsuz bir gelişme olmaması halinde 800 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi. Anadolu Grubu olarak meşrubat sektöründe 90’ların ikinci yarısında faaliyet göstermeye başladıklarını belirten Özilhan, şunları söyledi:
4-5 ülkeye daha gireceğiz
“Türkiye’deki operasyonu gerçekten çok başarılı yürüttük ve bu başarı sonrasında operasyonlarımız içerisinde büyük bir pazar olan Pakistan aramıza katıldı. Bu başarı tesadüf değildir, arkasında güçlü bir beşeri sermaye ve liderlik var. Şirketimizin Türkiye merkezinde yetişen yöneticilerimiz diğer operasyonlarımıza liderlik ediyor. Bizde yetişenler diğer operasyonlara transfer oluyor.” Halen 10 ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten Özilhan, 4-5 ülkeye daha girmek için gerekli altyapı ve potansiyele sahip olduklarını da kaydetti.
Bakkalları eğitiyoruz
Coca Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, Türkiye’de satışların yüzde 50’sini bakkalların yaptığını söyledi. Daha iyi tüccar olmaları için bakkallara eğitim verdiklerini söyleyen Başarır, bakkallara özel ürünler tasarladıklarını ifade etti.