Gümrük ve
Ticaret Bakanı
Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak
düzenlemeleri
pazartesi günü yapılacak
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında gözden geçireceklerini ve önümüzdeki hafta da TBMM'deki diğer gruplarla konuşarak, ona göre adım atacaklarını bildirdi.
Türkiye İnşaat Sanayicileri
İşveren Sendikası'nın (
İNTES)
Ankara Hilton Otel'de düzenlediği ''Türk Ticaret Kanunu'nda Son Durum'' programına katılan Yazıcı, İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu'nun yeni
TTK'ya ilişkin eleştirilerini dinledikten sonra yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün, Türkiye'nin hem
yurt içinde hem de yurt dışında en hızlı geliştiği alanlardan biri olduğunu söyledi.
Türk müteahhitleri tarafından 1972-2002 döneminde, yurt dışında üstlenilen iş hacminin 44 milyar dolarken, 2002 yılından bu yana yurt dışında üstlenilen iş hacminin 168 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Yazıcı, son 10 yıl içinde Türk müteahhitleri tarafından yurtdışında üstlenilen projelerin toplam bedelinin bugüne kadar üstlenilen proje bedelinin yüzde 80'ini oluşturduğunu ifade etti.
Bakan Yazıcı, yapılan araştırmaların, gelecek 10 yılda küresel inşaat sektörünün küresel gayri safi yurtiçi hasıladan daha hızlı büyüyeceğini gösterdiğini belirterek, ''Bu da demektir ki önümüzdeki 10 yıl boyunca inşaat sektörü, ülkelerin ve dünyanın büyümesini belirleyen bir alan olmaya devam edecektir'' dedi.
-''Kaygıları giderecek düzenlemeler yapıyoruz''-
Yeni TTK'ya ilişkin değerlendirmelerde de bulunan ve eleştirilere
cevap veren Yazıcı, Türkiye'nin yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunu'nun 1957 tarihli olduğunu aktaran Yazıcı, ''Yani 55 yıllık bir
kanun. Türkiye'de
ekonomik hayatın aktörleri,
eylem ve işlerini 55
model bir araçla gerçekleştirmeye çalışıyorlar ama dünya 55 yılda çok değişti'' diye konuştu.
Söz konusu kanunun değiştirilmesi için 11 yıl boyunca TBMM'de çalışmaların yapıldığını ve nihayetinde geçen yıl tüm grupların ittifakıyla yeni TTK'nın
yasalaştığını anımsatan Yazıcı, şunları kaydetti:
''O zaman dedik ki biz bunu çıkaralım ama yürürlüğünü 1,5 yıl sonraya koyalım. 1,5 yıl süreyle bu tartışılsın. Şayet hedefe varmakta engel görülecek hususlar varsa bu süre içerisinde bunlar düzeltilsin. Burada dikkatimi çeken husus şu; 2011 yılında bu kanun hiç tartışılmadı.
TOBB, bu konunun tanıtımı için toplantılar düzenledi ama o toplantılara
katılım da olmadı. Bu yılın başlarında bir iki yazar, konuyla ilgili yazılar yazınca, yaptığımız toplantılarda salonlar tıka basa doldu. Bilen bilmeyen herkes konuştu ama eleştirilerin bir kısmı haklı bir kısmı kulaktan duyma. Kanunun bir sayfasını bile okumamış ama duyduğu bir şey üzerinden fikir beyan ediyor. Bunlar da normal tabii, konuşup tartışacağız ama şimdi çok sağlıklı bir yere geldik.''
Bu süreçte her kesimden birçok kişiyi dinlediklerini ve sonuç olarak çalışmaları bitirdiklerini anlatan Yazıcı, şimdi bu kanunun sistematiğini bozmadan, Türkiye'nin gideceği hedefe varmasını engellemeyen, ancak kaygıları giderecek düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.
-Düzenlemeler pazartesi günü EKK'da-
Bakan Yazıcı, son çalışmaların da tamamlandığını belirterek, ''Pazartesi günü de
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında bu çalışmayı gözden geçireceğiz ve önümüzdeki hafta da Meclis'teki diğer gruplarla konuşarak, ona göre adımımızı atacağız'' ifadesini kullandı.
Hükümet olarak tüm işlerinde insanların hayatlarını kolaylaştırmak ve onları faaliyette bulundukları alanlarda daha güçlü hale getirmek için çalıştıklarını dile getiren Yazıcı, bu açıdan bakıldığında, ticaret erbabının ivmesini düşürecek bir yasa düzenlemesi yapıldığı görüşünün fevkalade yanlış olduğunu savundu.
Bir şirketin güçlü olabilmesi için
yönetiminin güçlü,
sermaye yapısının korunaklı, denetim mekanizmasının da gerçek verileri dikkate almak suretiyle yapılıyor olması gerektiğini belirten Bakan Yazıcı, ''İşte bu yeni TTK, bunları hedefliyor. 'Bunları yapmayalım, öteleyelim' diyorsanız eğer şayet siz dünyada rakiplerinizle birlikte aynı alanda faaliyette bulunurken avantaj elde etmek istemiyorsanız bu yapıları hiç değiştirmeyelim. O zaman siz o alanda rekabetten vazgeçmişsiniz demektir. Biz, en iyisini yapmak zorundayız'' dedi.
-Yeni TTK'daki düzenlemeler-
Hayati Yazıcı, Türkiye'de büyük oranda
kayıtdışılık olduğunu ve bu nedenle kayıtlı olanların daha fazla
vergi ödediğini de belirterek, kayıtdışılık ne kadar azaltılırsa kayıtlı olanların yüklerinin de o kadar hafifleyeceğini ifade etti.
Yeni TTK'nın da bunu hedeflediğini anlatan Yazıcı, bin 535 maddelik yeni TTK'da çok yeni düzenlemeler olduğunu söyledi.
Söz konusu kanuna yöneltilen eleştirilere de değinen Yazıcı, şöyle devam etti:
''Şirketlerin yöneticilerinin dörtte birinin yüksek tahsilli olması... Böyle bir düzenleme şu anki TTK'da var. Şimdi biz bunu kaldırıyoruz. Çünkü bunun, şirketlerin yapısının güçlü olmasıyla bir alakası yok. Şirket ortaklarının şirketten para alması... Bazen, 'Benim değil mi şirket? Neden almayayım?' diyorlar. E öyle değil yani. Siz bir yapı kurdunuz. Size ait bir parayı tahsis ediyorsunuz ama geliyorsunuz bir süre sonra 'kızımı evlendiriyorum, buradan para alacağım. Otomobili değiştiriyorum, para alacağım.' Böyle bir şey yok. Bu kanun bunu yasaklıyor. Bugün yürürlükte bulunun kanunda da var ama biz bu alandaki kaygıları giderici bir formül geliştirdik. Şirket ortağı kar avansına mahsuben borç alabilecek. Yine bunu biraz daha yumuşatıyoruz ama bu alanı ucu açık bir şekilde değiştirmemiz, tamamen kanunun direğini tahrip etmemiz anlamına gelir, o direği koruyacağız. Ancak Türkiye'deki var olan uygulamayı da dikkate almak suretiyle şirket ortaklarının, şirket cari hesabından hangi koşullarla para alabileceğini çok sıkı kayıtlara bağlıyoruz, böyle bir düzenleme getiriyoruz. Tabii parlamento kabul eder, etmez ama bizim böyle bir çalışmamız var.''
-''Kaygıların önemli bir kısmını da ikincil düzenlemelerle gidereceğiz''-
Eleştirilerin tamamını dikkate aldıklarını belirten Yazıcı, 25-30 madde civarında değişiklik hazırlıkları olduğunu bildirdi.
Bu alandaki kaygıların önemli bir kısmını da yapacakları ikincil düzenlemelerle gidereceklerini anlatan Yazıcı, bunların 3'ünün tüzük niteliğinde, 6'sının yönetmelik ve 11'inin de tebliğ olmak üzere 20 ikincil düzenlemenin hazırlandığını ifade etti.
Kayıt ve belgelerin noter tasdiki zorunluluğuna ilişkin de düzenlemeler yapacaklarını aktaran Yazıcı, ''Ama o alan kayıtdışılıkla mücadele açısından çok önemli bir alan. Kayıtdışılıkla mücadeleyi sekteye uğratmayacak ama büyük ölçüde bürokratik süreçleri de kaldıracak düzenlemeler yapıyoruz. Hiç kaygıya kapılmanıza gerek yok. Biz sizin hızınızı kesmek için değil, sizi daha çok koşturmak için çalışıyoruz. Yeter ki siz koşun. Gereken ne varsa biz onu yaparız'' diye konuştu.