Sermaye Piyasası Kurulu (
SPK),
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (
İMKB), Sermaye Piyasası Aracı
Kuruluşları Birliği (TSPAKB), Vadeli İşlem ve Opsiyon borsası AŞ (VOB), Takas ve Saklama Bankası A.Ş (TAKASBANK), merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ (MKYD) ve Sermaye piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kurulu AŞ'nin taraf olduğu ''Sermaye Piyasası Kuruluşları
Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü''
imzalandı.
İmza töreninde,
işbirliği protokolü SPK Başkanı
Vedat Akgiray, İKKB Başkanı
İbrahim Turhan, TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, Takasbank Genel Müdürü Murat
Ulus, MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, İAB Başkanı Osman Saraç, TKYD Başkanı Gür Çağdaş ve SPL Eğitim Merkezi Genel Müdürü Bekin Yener
Yıldırım tarafından imzalandı.
Protokol ile
Türkiye'deki
finansal okuryazarlık düzeyinin yanı sıra,
sermaye piyasası farkındalığını artırmaya yönelik eğitim ve
tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, sermaye piyasasının yurtiçi ve yurtdışında tanıtımını yapmak ve bu doğrultuda İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması hedefine katkı sağlayacak ortak bir yaklaşım amaçlamakta.
Halka arz seferberliğinin tamamlayıcısı olan ''Sermaye Piyasası Kuruluşları Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü ile Türk sermaye piyasası kuruluşları tarafından yatırımcılara yönelik eğitim ve tanıtım faaliyetlerinin SPK'nın koordinasyonunda artarak devam etmesine ve bu faaliyetlerin organizasyonunun ortaklaşa gerçekleştirilmesine, finansal eğitim ve tanıtım çalışmaları kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve tarafların her türlü bilgi ve belgeye kolayca ulaşabilmesini sağlamak amacıyla faaliyet alanlarına giren konularda birlikte belirlenecek ortak bir şablon
altında dokümanlar hazırlanmasına, söz konusu eğitim ve seminerlere ek olarak çeşitli
dernek, oda, birlik ve diğer kurum kuruluşlar ile bilgilendirme amacı birebir görüşmeler yapılmasına, protokol taraflarının üyelerinin, üyelerinin çalışanlarının ve kendi çalışanlarının finansal eğitim ile ilgili çalışmaları takip etmeleri, ulusal ve uluslararası düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmaları amacıyla yazılı ve görsel dökümanlar temin edilecek, eğitim ve çalıştaylar düzenlenmesine SPK tarafından yatırımcıların temel bilgilere kolayca ulaşabilmesi için hazırlanan www.yatirimyapiyorum.gov.tr
internet sitesi tüm çalışmalarda ortak
iletişim platformu olarak kulllanılmasına karar verildi.
SPK Başkanı: 1 trilyon dolarlık sermaye piyasası oluşturacak kaynağımız var
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye ekonomisinin 1 trilyon dolar değerinde sermaye piyasası oluşturacak kaynağı bulunduğunu belirtti.
Halka Arz Seferberliği'nin devamı olan 'Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü', SPK,
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası AŞ (VOBAŞ), Takas ve Saklama Bankası (TAKASBANK), Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), İstanbul Altın Borsası (İAB), Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) ile Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu (Eğitim Merkezi) başkanları tarafından imzalandı.
İmza töreninde söz alan SPK Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye'de tasarruf eksiği bulunduğundan dert yandı. Bu anlamda yatırımcı eğitiminin önemli olduğunu anlatan Akgiray, "Firmalara halka arza ikna ediyor, onlara şeffaf olmayı öneriyoruz; bu maya tuttu gibi. Tabii arz tarafı var da bunun talep tarafı var mı? 'Firmalar, değerlerini arz edecek fakat bunları kim alacak?' diye bir soruyla karşılaşıyorduk. Cevabı kolay bir soru. Kabaca 1 trilyon dolarlık ekonomimiz var. Sermaye piyasamız da iyi bir yerde. Yani Türkiye'nin ekonomi parametrelerinin 1 trilyon dolar sermaye piyasası oluşturacak kaynağı var." dedi.
Yatırımcı Seferberliği'ni çocukların, gençlerin eğitimine benzeten Akgiray, şunları kaydetti: "Ebeveynlerin, çocukları iyi bir fakülteye girsin diye
dershanelere, özel hocalara verdikleri parayı toplarsak herhalde milyarları bulur. O para, oraya gideceğine daha iyi okullara, daha iyi öğretmen yetiştirmeye harcanırsa bu yarışa gerek kalmayacak. Çocuklar belki de bu kadar olumsuz etkilenmeyecek. Dershaneye, özel hocaya para veriyorsak iyi okullarımızın adedini de artırabiliriz. Burada da durum böyle.
Temelinde ekonomiye minimum 1 trilyon dolar sermaye piyasası büyüklüğünü taşıyabilir. Finansal İstikrar Komitesi var. Belli dilimlerde toplantılar yapıyor. Komitede yatırımcıların eğitimi adına mutabakata varıldı. Açıkça ifade etmem yerinde olacak; kurumlar olarak bireylerin finansçı olmalarını temenni etmiyoruz; paralarını sokağa atmamalarını, tasarruf yapmalarını diliyoruz. 1'er lira ya da 5'er lira tasarruf önemli. Evet, bizler insanları eğitmeden yanayız, amacımız bireylerin biriktirmeleri, yerinde karar verip uzun vadeli yatırımlarda bulunmaları."
Türkiye'nin ilk 10 ekonomiden biri olması adına yatırımcı eğitiminin önemli olduğunu vurgulayan Akgiray, "Uzun vadeli, ilerlemeyi ve kalkınmayı mümkün kılacak minimum eğitim seviyesi olan bireyler şart." dedi.
Gazetecilerin "Yatırımcı Seferberliği İşbirliği Protokolü'ne imza atan kurumlar nerede, ne gibi faaliyetlerde güç birliği yapacak?" sorusuna SPK Başkanı, "Her bir kurumun ayrı bir görevi var. Yatırım Seferberliği'nde bir defa bilinirliği artıracak toplantılar, seminerler söz konusu olacak. Eğitme, örnekleme, anlatma burada yürütülecek faaliyetler." karşılığını verdi.
Yatırımcı eğitiminin okullarda ders olarak okutulup okutulmayacağı sorusunu da Vedat Akgiray, "Konuya dair
Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Burada orta
öğretim kurumlarında ders olarak müfredata ekleme yapılabilir. Öte yandan lisansüstü eğitimde bu, yine ders olarak okutulabilir."diye cevapladı.
TURHAN: YATIRIMCIYI İYİ GETİRİ ELDE EDECEKLERİ ALANLARA TEŞVİK EDECEĞİZ
İMKB Başkanı İbrahim Turhan ise gelinen aşamada Türkiye'de
fiyat istikrarı ve finansal istikrarın oluştuğuna temas etti. Bunların sermaye piyasalarının ilerlemesi adına önemli engelleri ortadan kaldırdığını aktaran Turhan, şöyle devam etti:
"
Tasarruflar, şu an milli gelirin yüze 12-13'üne denk geliyor. Daha evvel yüzde 22-23'ler seviyesindeydi. 2011'de ekonomimiz 1,4 trilyon dolar değerinde, yani tasarruf oranımız da 150 milyar dolara tekabül ediyor. Şu an birikimlerin önemli bir bölümü, finans dışında sayılabilecek yatırım kanallarında değerlendiriliyor. İlgili kurumlar olarak bireyleri daha iyi getiri elde edecekleri alanlara yatırım yapmaya
teşvik edebildiğimiz takdirde tasarruf miktarını artırmamız mümkün."
Yatırım Seferberliği bağlamında hedefleri sorulan Turhan, "Yani ağanın eli tutulmaz. Nihai hedefimiz milli gelirin yüzde 80'ine denk gelen sermaye piyasasıdır. Diğer yandan İMKB'de bin firmanın yer alıp, bunların toplam değerinin milli geliri yakaladığı bir yapı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.
TSPAKB Başkanı Atilla Köksal, Yatırımcı Seferberliğig'nin İMKB'nin 2'nci 25'inci senesi için önemli ve bunun ciddi bir vizyon olduğunu belirtti.