Babacan, ''
Yatırım teşviki bütün problemleri ortadan kaldıracak bir konu da değil. Sadece, cari açığın düşürülmesi için enstrümanlardan biri. Teşvik çıkacak, her şey bitecek değil'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), Global Ekonomik Kriz ve
Türkiye'ye Yansımaları Paneli'nde yaptığı konuşmada, Yeni Teşvik Sistemiyle ilgili olarak, yeni teşvik sisteminin çerçevesinin bir kaç haftaya kadar açıklanacağını bildirdi.
İthalatın yüksek olduğu fakat Türkiye'nin
rekabet gücüne sahip olduğuna inandıkları alanlarda teşvikleri yoğunlaştıracaklarını belirten Babacan, ''Yatırım teşviki bütün problemleri ortadan kaldıracak bir konu da değil. Cari açığın düşürülmesi için enstrümanlardan biri, ama her şey değil. Teşvik çıkacak, her şey bitecek değil'' diye konuştu.
Babacan, yeni teşvik sisteminin 4-5 yıl sonrasının ticaret açığına
yardım edeceğini kaydederek, bu nedenle daha kısa vadede sonuç getirecek makro tedbirleri de göz önünde bulundurmaktan kaçınmamak gerektiğini söyledi.
-Babacan'dan
Merkez Bankasına övgü-
Başbakan Yardımcısı Babacan, para politikasında günün gereği ne ise
Merkez Bankasının korkmadan yaptığını ve oldukça yenilikçi metotlarla ve araçlarla bunu gerçekleştirdiğini söyledi.
Kriz döneminde Merkez Bankasının
Avrupa ülkeleri merkez bankalarından daha farklı şeyler yaptığını belirten Babacan, ''Merkez Bankası farklı şeyler yaptı ve iyi sonuçlar aldı diye tarihe not düşülecek. Bu konuda kendilerine desteğimiz ve güvenimiz tam'' dedi.
-''Yapısal reformlar büyük önem taşıyacak''-
Başbakan Yardımcısı Babacan, önümüzdeki dönemde Türkiye olarak yapısal reformların da büyük önem taşıyacağını belirterek, Avrupa'nın düştüğü tuzaklara asla düşülmemesi gerektiğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerin iş gücü piyasalarıyla ilgili düştüğü tuzaklar bulunduğunu kaydeden Babacan, iş gücü piyasası reformlarında verirken kolay olduğunu, herkesin alkışladığını ama bunların sadece yüzde 1'i geri alınmaya çalışıldığında kıyametin koptuğunu ifade etti. Babacan, ''Türkiye'nin rekabet gücünü dikkate alacak ama çalışanlarımızın haklarını da koruyacak bir dengeyi tutturmamız gerekiyor'' dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, 2009'da pek çok ülkenin kamu harcamalarını artırırken, Türkiye'nin 2009'da açıkladığı Orta Vadeli
Programın sıkılaştırma yönünde bir program olduğunu söyledi. Babacan, ''Bugün itibariyle o gün açıkladığımızdan çok daha iyi bir maliye politikası performansını göstermiş olduk'' dedi.