OAO Gazprom CEO'su Aleksey Miller ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz'in altından doğalgaz taşıyacak boru hattı yapım projesini görüştü, boru hattının planlanan kara güzergahı üzerinde helikopter turu gerçekleştirdi.
Görüşmelerde taraflar, boru hattı güzergahının referans noktaları ile Türkiye kesimine ilişkin teknik çözümleri belirledi. Buna göre, boru hattının kara çıkışı noktası Kayaköy, doğalgazın Türkiye'deki tüketicilere temin noktası Lüleburgaz ve Türkiye-Yunanistan sınırındaki çıkış noktası ise İpsala mevkii olarak belirlendi. Boru hattının kara kesimi 180 kilometre uzunlukta olacak.
Projenin Türkiye topraklarından geçecek kara kesimine ilişkin tasarım ve hazırlık çalışmaları için gerekli izinlerin yakın gelecekte alınması bekleniyor.
Boru hattının tasarımı, İstanbul bölgesinin artan doğalgaz ihtiyacı dikkate alınarak yapılacak. Bu çerçevede, Türkiye-Yunanistan sınırına yapılacak doğalgaz tedarik hacminin 47 milyar metreküp olması kararlaştırıldı. Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz altından gaz tedarik edecek açık deniz boru hattının toplam kapasitesi ise 63 milyar metreküp olacak. İlk hattın Aralık 2016 tarihinde tamamlanması öngörülüyor.
1 Aralık 2014 tarihinde OAO Gazprom ile Türk doğalgaz şirketi BOTAŞ arasında Rusya'dan Türkiye'ye Karadeniz altından doğalgaz boru hattı inşasına ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandı. Boru hattının kapasitesinin 63 milyar metreküp olması öngörülüyor. Söz konusu doğalgazın 50 milyar metreküpü Türkiye-Yunanistan sınırında yapılacak yeni bir doğalgaz merkezine aktarılacak. Boru hattının yapımından 'Gazprom Russkaya' şirketi sorumlu olacak.
Türkiye, Almanya'dan sonra Gazprom'un ikinci büyük alıcısı. 2014 yılında Gazprom, Türkiye'ye 27,4 milyar metreküp doğalgaz tedarik etti. Rus doğalgazı halen Türkiye'ye Mavi Akım ve Trans-Balkan (Batı Hattı) boru hatları aracılığıyla iletiliyor.
CİHAN