Türkiye'de kaçak enerji kullanımının en yaygın olduğu illerin başında gelen
Şanlıurfa'da, mücadele çalışmalarını yürüten
ekipler, polis nezaretinde denetim yaptığı bölgelerde birbirinden farklı yöntemlerle gerçekleştirilen ''elektrik kaçakçılığını'' tespit ediyor.
DEDAŞ İl Müdürü
Aziz Gündüz, ''
Kaçak enerji kullanımını önleme konusunda yoğun çalışmalar var; bu durumun ne kadar büyük bir suç ve yanlışlık olduğunu vatandaşa anlatmaya çalışıyoruz'' dedi.
Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP'ın merkezinde yer alan ve hidroelektrik üretiminin bir bölümünün sağlandığı Şanlıurfa'da, kaçak enerjinin yaygın kullanımı ve şebekelerdeki kayıplar nedeniyle, kış aylarında ve yazın tarımsal sulama sezonunda sık sık
elektrik kesintileri yaşanıyor.
Yıllık 5,6 milyon kilovat saatlik enerjinin yüzde 60'tan fazlasının kaçak olarak kullanıldığı 1 milyon 716 bin nüfuslu ilde yaşanan bu durum nedeniyle, her yıl önemli miktarda maddi kayıp oluşuyor.
''Harici nötr hattı kullanılarak
sayaç durdurma
sistemi''
375 bine yakın elektrik abonesinin bulunduğu Şanlıurfa ve ilçelerinde geçen yıl 47 bin 392 aboneye denetim yapıldı.
Kaçak elektrik kullandığı belirlenen 3 bin 594 abone hakkında yasal işlem yapılırken, 14 bin 401 abonenin de sayacı değiştirildi. Aynı dönemde 20 bin yeni abone yapıldı.
Polis ekiplerinin nezaretinde denetimlerini sürdüren ekipler, enerji gereksinimin en yoğun olduğu saatlerde özellikle şehir merkezleri ve tarımsal sulama amaçlı kuyularda ''Sayacı normalden daha yavaş çalıştırma, uzaktan kumandayla sayaç durdurma, kanca düşürme, harici nötr hattı kullanarak sayacı durdurma'' gibi yöntemlerle kaçak enerji kullandığını tespit ettiği aboneye cezai işlem uyguladı.
Denetim yapan ekipleri en çok ''harici nötr hattı kullanılarak sayaç durdurma sistemi'' şaşırttı. Şebekeden gelen elektrik hattıyla aynı anda sayaca bağlanması gereken ''nötr hattını'' evin içine giren bir noktada keserek devre dışı bırakan sistem, evin içinde
toprak hattıyla birleştirilerek şalter
yardımıyla kumanda ediliyor. Bu sayede sayaç istenildiği zaman durdurulup, çalıştırılabiliyor.
Yöntemi tesadüfen deşifre eden ekip, çok sayıda evde bu yöntemin kullanıldığını belirledi. Bunun üzerine söz konusu uygulamayı yaptığı belirlenen abonelere ceza kesildi.
Kaçak kullanımla etkin mücadele kapsamında bilgilendirme çalışmaları da yapılıyor. Bu çerçevede İl Müftülüğünün de desteğiyle zaman zaman
Cuma hutbelerinde cemaate, muhtarlar ve
sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantılarla da tüm vatandaşlara elektrik hırsızlığının dini ve hukuki sorumlulukları konusunda bilgi veriliyor.
''Herkesten yardım bekliyoruz''
DEDAŞ İl Müdürü Aziz Gündüz yaptığı açıklamada, il genelindeki toplam abone sayısının 375 bin olduğunu, bunların 10 binini büyük çaplı sanayi tesislerinin oluşturduğunu ifade etti.
Kaçak elektrikle mücadele kapsamında din adamları, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle düzenli toplantılar yaptıklarını anlatan Gündüz, şöyle devam etti:
''Kaçak enerji kullanımını önleme konusunda yoğun çalışma var. Kaçak elektriğin ne kadar büyük bir suç ve yanlışlık olduğunu vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Ayrıca sıkıntı duyulan yerlerde 25-30 elemanla düzenli olarak tarama yapıyoruz.
İnşallah kaçak oranını düşürme gayretindeyiz, bunun için herkesten yardım bekliyoruz. Bu
ülke hepimizin.
Enerji insan hayatının vazgeçilmez parçası.
Ekmek ve su insan hayatı için ne kadar önemliyse enerji de o kadar hayatımızda yer etmiş durumda. Üretimi zor ama tüketimi kolay, o nedenle önemini bilmeliyiz.''
Gündüz, kaçak enerji taramasının, alanında eğitimli bir ekip tarafından yürütüldüğünü vurgulayarak, uygulanan yöntemlerin kısa sürede deşifre edildiğini ve kaçak kullanım tespit edilen aboneye ceza uygulandığını kaydetti.