Yasa teklifinin
Fransa meclisi genel kurulundaki oylamasından önce teklifin genel kurula gelmesini engellemek için
Paris'te çalışmalar yapan
TBMM,
TOBB ve
TÜSİAD heyetleri,
Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğunda
basın toplantısı düzenledi.
Hisarcıklıoğlu, son yıllarda giderek büyüyen ve filosunu genişleten Türk Hava Yolları'nın önümüzdeki dönemlerde 100
yolcu uçağı alacağını ve Türkiye'nin enerji alanında önümüzdeki yıllarda 100 milyar dolarlık yatırımda bulunacağını hatırlatarak,
yasa teklifinin kabulünün, bu alanlarda Fransa ile yapılacak işbirliğine zarar vereceğini kaydetti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Yasa teklifinin kabulünün Türk-
Fransız ekonomik ilişkilerine zarar vereceği kaygısını taşıyoruz'' dedi.
Ünlü Fransız düşünür Voltaire'in bir sözüne atıfta bulunan Hisarcıklıoğlu, ''(Düşüncelerinize karşıyım ancak düşüncelerinizi savunmak için ölmeye hazırım) diyen bir düşünür Voltaire'in Fransasında bu tür bir yasa teklifinin gündeme gelmesini hayretle karşılıyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin bölgede parlayan bir
yıldız olduğunu, dünyada ekonomik
büyüme açısından sürekli rekorlar kırdığını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Biz buraya kimseyi tehdit etmeye gelmedik. Ancak yasa teklifinin kabul edilme riskine karşı halkımızın duyduğu hissiyatı dile getirmeye geldik. Siyasetin görevi iş dünyasının önünü açmak olmalı,
siyaset iş dünyasının önünü kapatmamalı'' dedi.
TÜSİAD Başkanı Ümit
Boyner de yasa teklifinin, AB'nin en önem verdiği konu olan ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek, tarihi, tarihçilerin yazması gerektiğine inandığını, parlamentoların tarih yazamayacağını kaydetti.
Boyner, yasa teklifinin,
seçim kaygısıyla gündeme geldiğini de sözlerine ekledi.
TBMM
Dışişleri Komisyonu Başkanı,
AK Parti milletvekili
Volkan Bozkır da yasa teklifini, anlamsız, gereksiz ve zamansız olarak tanımlayarak, ''Biz bu yasa teklifinden Türkiye olarak endişe duyuyoruz'' diye konuştu.
''Biz buraya kimseyi tehdit etmeye gelmedik'' diyen Bozkır, Fransız muhataplarına yasa teklifi geçerse olabilecekleri, kendilerinin muhakeme etmelerini beklediklerini ilettiklerini ifade etti.
Fransa'nın Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerini engelleyen bir
ülke olduğunu kaydeden Bozkır, ''Fransa, Türkiye-AB ilişkilerinin, ikili ilişkilerimize zarar vermesini engelleyelim diyordu. Şimdi bu yasa teklifi, ikili ilişkilere zarar verecek'' dedi.
Fransa'nın Türkiye'nin bu kadar reaksiyon göstereceğini hesaba katmadığını belirten Bozkır, ''Şimdi iki ülke arasındaki ilişkilerde olabilecek zararları ve olumsuzlukları daha iyi hesaplamak zorunda olduklarını hissetmeye başladılar'' diye konuştu.
TBMM heyetinde yer alan
CHP milletvekili
Haluk Koç da Türkiye'de farklı siyasi partilerin, siyasi, sosyal, ekonomik konularda farklı düşünmelerine rağmen bu konuda hep birlikte, ortak hareket ettiklerini söyledi.
Koç ayrıca Fransa'daki Türklerin, Fransız siyasetinde etkili olabilmeleri için mutlaka
seçmen kütüklerine yazılarak, oy kullanmaları tavsiyesinde bulundu.
AA