Fitch, dün yayımladığı raporda Türk ekonomisinin sürdürülebilir
büyümeye dönüş yolunda önemli bir gelişme kaydettiğini belirtirken ülkede cari açığın daraldığına ve enflasyonun düştüğüne vurgu yaptı.
Rapora göre, Türkiye'deki yumuşak iniş süreci yolunda gidiyor ve BB seviyesindeki kredi notu 'yatırım yapılabilir' seviye olan BBB-'ye çıkarılabilir. Raporda, büyük dış finansman gerekliliğinin ise ülkeyi küresel mali ortamdaki şoklara karşı kırılgan hale getirdiği ifade edildi. Türk ekonomisinin 2011 yılında aşırı ısındığına ve 2011 sonunda enflasyonun çift hanelerde olduğuna dikkati çeken Fitch, son beş çeyrekte ülkenin büyüme hızının azaldığına işaret etti.
Ülkede resmi olarak bir resesyon beklemediklerini belirten kuruluş, raporunda Türkiye'nin 2012 yılında yüzde 2,8, 2013'te ise yüzde 4,5 oranında büyüyeceğini öngördü. Temmuzda yüzde 9,1 olan enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 6,4'e gerileyeceği tahmininde bulunan Fitch, yine de bu oranın
Merkez Bankası'nın yüzde 5 olan yıl sonu hedefinin üzerinde olduğunu vurguladı. Raporda ayrıca Türkiye'de 2012 yılı cari açık beklentisi 60 milyar dolar ile GSYH'nin yüzde 7,5'i, 2013 yılı cari açık beklentisi 59 milyar dolar ile GSYH'nin yüzde 6,6'sı olarak öngörüldü.
Kredi notunun BBB-'ye yükseltilmesi Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkacağı anlamına geliyor. Türkiye'nin Fitch'teki kredi notunu şu anda 'durağan' görünümle BB+ düzeyinde bulunuyor. Diğer
kredi derecelendirme kuruluşlarından
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 'pozitif' görünümle yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan Ba1; Standard&Poor's ise durağan görünümle yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan BB düzeyinde belirlemişti.