Tasarıda deprem testinden geçemeyen
çürük yapı sahiplerine, düşük faizli
kredi verilmesi öngörüldü. Kredilerin geri ödemesi de uzun vadeli olacak.
Afet Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından başta
İstanbul,
Ankara ve
İzmir gibi Büyükşehirler olmak üzere, deprem riski altındaki illerdeki tüm yapıların röntgeni çekilecek. Bu kapsamda yapılacak testlerden geçemeyen yapılar, acil yıkılması gereken ve güçlendirilmesi gerekenler olmak üzere ikiye ayrılacak.
Acil yıkılması gerekenler, devlet tarafından yıkılarak yenisi yapılacak.
Kredi ortak ödenecek
Güçlendirilmesi gereken yapıların ise, güçlendirme maliyeti yapı sahipleri tarafından karşılanacak. Burada, kaynak konusunda sıkıntı yaşanmaması için, kredi mekanizması geliştirildi. Sisteme göre, örneğin 10 daireli bir binada güçlendirme işlemi, konut sahipleri tarafından ortaklaşa yapılacak.
Konut sahipleri bir araya gelerek, deprem kredisi kullanacak. Kredilerin faizleri 0'a yakın olacak. Geri ödemesi ise yine 10 daire tarafından yapılacak. Bu konudaki ayrıntılar ise,
yasanın yürürlüğe girmesinin ardından çıkarılacak yönetmelik ile belirlenecek.
İzolasyon için kullanılacak
Yapıların güçlendirilmesine yönelik proje kapsamında, devlet tarafından verilecek kredi ile yapı sahipleri, enerji verimliliğini artırmak için gerekli izolasyonları da yaptırabilecekler. Böylece, hem binalar depreme dayanıklı hale getirilirken hem de enerji de tasarruf sağlanmış olacak. Yetkililer, binalardaki izolasyonların zorunlu hale getirileceğini belirterek, bu yöntemle vatandaşların kaynak açısından zor durumda kalmasının da önüne geçileceğini bildirdiler.
STAR