1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren geçerli olan
Yeni Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmelerinde çok önemli değişiklikler yaşandı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç
Kiraz, yeni Borçlar Kanunu'nun eskisine göre radikal değişiklikler getirdiğini belirterek, mal sahibi ile
kiracı arasındaki anlaşmanın bir başka kiracıya devrinde yeni kanunla birlikte önemli bir değişik olduğunu söyledi.
Kiraz, Eski Borçlar Kanunu'nun 259'uncu maddesinde de yer alan 'Kiraya verenin yazılı rızasının alınması' durumunun işyeri kiralamaları dışında devam ettiğini, fakat işyeri kiralamalarında kiraya verenlerin 'haklı sebep' göstermeleri dışında kira ilişkisinin devrine onay vermeleri zorunluluğunun getirildiğini söyledi.
İki yıl sorumluluk geliyor
İşyeri kiralamalarında 'haklı sebep' kavramının içeriğinin belirlenememesinin her olaya farklı bir sebep yaratabileceğine işaret eden Kiraz, "Ayrıca
halk arasında bilinen adıyla 'hava parası' alınarak yapılan devirlerin önü bu şekilde açılmış olacak. Normalde mal sahibinin yazılı onay vermesiyle, kira ilişkisi üzerine geçen taraf sözleşmenin tarafı olup, devredenin kiraya verene karşı sorumluluğu sona erecektir.
Yeni Borçlar Kanunu'un 259'uncu maddesine göre işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da 2 yıl süreyle devam edecektir. Devreden kiracı yeni kiracı ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır" dedi.
Kiraz, bu
yasayla birlikte kiracı-mal sahibi ilişkisinin tek bir yasa çatısında toplandığını vurgulayarak,
tahliye konusu ve diğer kira hukuku sorunlarının da bu yasaya göre çözüleceğini kaydetti.