Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı Çelik,
emekli aylıklarıyla ilgili intibak
düzenlemesinin 2000 yılından önceki tüm eski SSK emeklilerini kapsayacağını bildirdi.
Çelik,
Ankara Sanayi Odasının 1.
Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde düzenlediği 48. yıl
ödül töreninden ayrılırken soruları yanıtladı.
İlaç fiyat düşüşlerinden kaynaklanan eczanelerin
stok zararlarının karşılanması ve bazı ilaçlardaki ilaç sıkıntısının giderilmesi için
sektörle yapılacak görüşmeye ilişkin bir soru üzerine Çelik, üç yıllık global
bütçenin bir miktar aşıldığını söyledi.
Sektörle daha önce yapılan
protokol çerçevesinde, yeni düzenlemeler gerçekleştirildiğini, ilaç fiyat kararnamesinde,
Sağlık Uygulama Tebliğinde bazı düzenlemelere gidildiğini anlatan Çelik, iskonto oranlarının yeniden artırıldığını hatırlattı.
Çelik, şunları söyledi:
''Bu çerçevede sektörde bir dirençten bahsedilebilir. Bazı değerlendirmelerin yapıldığı bize de geliyor. Bu anlamda sıkıntı nedir, bunu sektör temsilcileriyle
pazar günü
teknik düzeyde bir çalışma ile ele aldık. Bugün de sektör temsilcileriyle bir araya gelinecek. Umuyorum ki yarın kararımızı, nihai değerlendirmemizi de sizlerle paylaşmış olacağız. Bugün itibariyle ilaç anlamında çok yaygın bir sorunun söz konusu olmadığını belirtmek isterim. Vatandaşımızın da bir mağduriyeti olmayacağını ifade etmek isterim.''
-Memurlarla toplu
sözleşme-
Çalışma ve
Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''4688 sayılı
Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa ilişkin düzenlemenin hala Bakanlar Kurulunda olduğu''nun anımsatılması üzerine de, toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçildiğini hatırlattı.
Bundan sonra kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili ''Bunu iyileştireceğiz'' gibi herhangi bir ifadelerinin söz konusu olamayacağını ifade eden Çelik, bu dönemin artık geride kaldığını vurguladı.
Bundan sonra toplu sözleşme çerçevesinde masada kararlar alınacağını dile getiren Çelik, ''
Toplu sözleşmeye geçtiğimize göre
ocak ayında yapılacak
maaş zamlarının toplu sözleşme masasında gerçekleşmesinden yanayız. Onun için
yasanın bir an önce Meclisten geçip, bu çerçevede masaya oturulup karara bağlanmasının doğru olacağı kanaatindeyim'' dedi.
Bakan Çelik, ''Sürenin kısaldığının'' anımsatılması üzerine de, konfederasyonlarla görüştüklerini, onların bakışının da toplu sözleşmeden yana olduğunu vurguladı.
Hükümet olarak daha
seri hareket ederek gelecek ay içerisinde verilecek zam oranının belirlenmesi konusunda yoğun bir gayret içinde olduklarını anlatan Çelik, bir mağduriyetin söz konusu olmadığına işaret etti.
Çelik, ''Toplu sözleşme daha sonra da yapılsa
kanun niteliğinde olduğu için bir sorun yok. O yansıyacak. Ama biz bunun masada kararlaştırılması, mali ve sosyal haklar içerdiğine göre bu hakların toplu sözleşme masasında kararlaştırılmasının doğru olacağı inancındayız'' dedi.
Çelik, düzenlemenin cuma günkü Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını da bildirdi.
''Yasa yetişmezse başka bir yöntemle artış yapılıp yapılmayacağı'' sorusu üzerine ise Çelik, Bütçe Kanunu'nun buna imkan verdiğini, ancak toplu sözleşme dönemine geçildiğini ve konunun tarafları olduğunu vurguladı.
Çelik, ''Bütçe Kanunu buna uygundur. Burada mağduriyet söz konusu olmaz. Ama amaç yasayı da geciktirmeden bu süreci tamamlamaktır. Bizim bakışımız, bu toplu sözleşme kapsamında mali sosyal hakları karara bağlamaktır'' diye konuştu.
-
İntibak düzenlemesi-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, emekli aylıklarıyla ilgili
intibak düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine ise, ''Bu düzenleme sonrası kimine 10 lira yansırken kimine 250 lira, kimine 100 lira gibi yansıyacak. Bu
doğal. Nerede intibaksızlık varsa onu gidermeye yönelik bir çalışmadır. O da yapılıyor. Nihai şekli Bakanlar Kurulu'nda verilecek. Hangi oranlarda gelişme hızından pay yansıyacak, bunlar Bakanlar Kurulu'nda netleşince kamuoyu ile paylaşma imkanımız olacak. İntibak düzenlemesi 2000 yılından önceki tüm eski SSK emeklilerini kapsayacak'' dedi.