Türkiye ekonomisinde bugün iki kötü haber birden geldi.
Sanayi üretim endeksi
Kasım 2009'dan bu yana ilk kez gerilerken, beklentileri de alt üst etti. Arkasından Orta Vadeli Programı açıklayan
Başbakan Yardımcısı Ali
Babacan, daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2012
büyüme rakamının yüzde 3.2'ye indirildiğini duyurdu.
SANAYİ ÜRETİMİ GERİLEDİ
Türkiye
İstatistik Kurumu (
TÜİK), 2012 yılı
Ağustos ayı
sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre sanayi üretim endeksi, Ağustos ayında beklentilerin tam tersi bir performans göstererek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında azaldı. Böylece 2009 Kasım ayından bu yana sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı aylarına oranla ilk kez gerilemiş oldu.
Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,6 azaldı.
Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,5 arttı.
BEKLENENDEN ÇOK KÖTÜ
Açıklanan rakamları değerlendiren
Garanti Yatırım Ekonomisti
Gizem Öztok Altınsaç, verinin beklenenden oldukça kötü olduğunu belirterek, yıllık yüzde 1,5 daralma olduğunu, beklentinin ise yüzde 2,2 artış yönünde olduğunu kaydetti. Ekonominin yavaşlamaya devam ettiğini ifade eden Altınsaç, şu değerlendirmede bulundu:
“Son çeyreğin büyümede bu yılın en kötü çeyreği olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. 2012 büyüme beklentimiz yüzde 2,5”
BÜYÜME TAHMİNİ DÜŞÜRÜLDÜ
TÜİK'in Sanayi Üretim Endeksi'ni açıklamasından hemen sonra Orta Vadeli Programı anlatmak için bir
basın toplantısı düzenleyen
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 için daha önce belirlenen yüzde 4'lük hedefi yüzde 3.2'ye çektiklerini duyurdu. Ancak Babacan, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında da büyümeye devam edeceğini belirterek, "2013 yılı da 2012 yılından daha iyi bir yıl olacak" dedi.
Sadece gelişmiş ülkelerde değil, gelişmekte olan ülkelerde de büyüme tahminlerinin aşağı doğru revize edildiğini dile getiren Babacan, “Gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına bakacak olursak; geçen yıl, 2012'de yüzde 6,1'lik bir büyüme öngörülüyordu. Bugün içinde bulunduğumuz durum itibariyle sadece yüzde 5,3'lük bir büyüme öngörülüyor. Buna Çin,
Hindistan gibi ülkeler de dahil. Gelecek sene için büyüme beklentileri de yüzde 6,5'ten yüzde 5,6'ya aşağı doğru yaklaşık 1 puan revize edilmiş durumda” diye konuştu.
CARİ AÇIK DÜŞÜYOR
Kamu borcunun milli gelire oranının 2012'de yüzde 36,5, 2013'te yüzde 35, 2014 yılında yüzde 33, 2015'te yüzde 31 olmasını beklediklerini anlatan Babacan, şu bilgileri verdi:
"2012 sonunda
cari işlemler açığının yüzde 7,3'e düşeceğini tahmin ediyoruz. 2015 sonunda ise bu oran yüzde 6.5'e gerileyecek."
İŞSİZLİK İLK DEFA OECD ORTALAMASININ ALTINDA
Büyüme hızının 2013 yılında yüzde 4, sonraki iki yılda yüzde 5 olmasını hedeflediklerini anlatan Babacan, yıl sonu enflasyon hedefinin ise yüzde 7.4 olduğunu açıkladı. Babacan, 2013 için enflasyon hedefinin ise yüzde 5.3 olduğunu duyurdu.
Türkiye'de işsizliğin ilk defa OECD oranlarının altına düştüğüne dikakt çeken Babacan, "OVP dönem sonunda işsizlik oranının yüzde 8.7'ye inmesini bekliyoruz" dedi.
NASIL ETKİLEYECEK?
Analistlerin yorumlarına göre büyüme tahminlerinin düşürülmesi ve sanayi üretim endeksinin gerilemesi
faiz koridorunun üst bandını biraz daha indirme konusunda
Merkez Bankası'nın elini rahatlatacak. Büyümeye yönelik kaygıların enflasyonist kaygıların önüne geçeceğini ve faizler üzerinde daha belirleyici olacağını düşünen ekonomistler Merkez'in önümüzdeki toplantılarda indirime devam etmesini bekliyor. Merkez'den gelecek indirimlerin de
kredi ve
mevduat faizlerindeki aşağı yönlüyü baskıyı da artırması bekleniyor.