Merkez Bankası'nın
faiz koridorunu daraltmasını 'olumlu' bulan Aydın,
bankaların
kredi kartı aidatını almaya devam edeceğini de aktardı. Yeni Türk
Ticaret Kanunu ve Çek Kanunu'nu 'çağdaş
yasalar' olarak niteleyen birlik başkanı, SPK'nın kurumsal
yönetim ilkeleri konusunda 'bağımsız üye' ile ilgili çekinceleri olduğunu ve bunu ilgili mercilerle paylaştıklarını belirterek, ağırlıklı olarak 'bağımsız üyelere diğer yönetim kurulu üyelerine tanınmamış bir
takım özel statülerin verilmesine' karşı olduklarını vurguladı.
TBB yönetimi,
Türkiye ekonomisi ve bankacılık
sektöründe yaşanan güncel gelişmeleri değerlendirmek üzere
Grand Hyatt Otel'de gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıya; aynı zamanda
Ziraat Bankası Genel Müdürü olan birlik başkanı
Hüseyin Aydın,
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali,
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil,
Yapı Kredi Genel Müdürü
Faik Açıkalın,
Halkbank Genel Müdürü Süleyman
Arslan, TEB Genel Müdürü Varol Civil,
Şekerbank Genel Müdürü
Meriç Uluşahin, Eurobank Tekfen Genel Müdürü
Mehmet Sönmez,
HSBC Genel Müdür Yardımcısı Murat Şarsel,
Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Adnan Yayla ve
Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz katıldı.
TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin'in sunumunun ardından birlik başkanı Hüseyin Aydın, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Aydın'a ağırlıklı olarak bankalar birliğinin gündemindeki, 'pozitif çek bilgilerinin paylaşılması, MB bünyesindeki risk merkezinin birliğe geçişi, Basel II kriterlerinin uygulanması, ipotekli konut
finansmanında ikinci piyasanın oluşturulması ve SPK'nın yönetim kurullarına bağımsız üye şartı getiren kurumsal yönetim ilkeleri' ile ilgili sorular yöneltildi.
TBB Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe bu yıla ilişkin karlılıkla ilgili bir soru üzerine, "Net faiz marjını muhafaza edersek, 2012'de 2011'e kıyasla yüzde 10'luk kar artışı yakalayabileceğimize inanıyorum." ifadesini kullandı. Merkez Bankası'nın son faiz kararıyla ilgili alar da "Kaynak tarafında faizlerin aşağı yönlü seyrini görebiliyoruz. Piyasaların daha olumlu algılandığını, Merkez Bankası'nın bu düzenlemesiyle de görmüş oluyoruz. Onun bir sonucudur. Olumlu değerlendirilmesi gerekir. Biz de öyle değerlendiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kurumsal yönetim ilkeleri konusundaki çekincelerini SPK ile paylaştıklarını ifade eden Aydın, "Biz bu düzenlemenin gerek yönetimde bulunan arkadaşların bankaların performansına halel getirmemesi, gerek bu tarz adayların rahatça bulunabilmesi veya bağımsız üyelere diğer yönetim kurulu üyelerine tanınmamış bir takım özel statülerin verilmesi, ağırlıklı olarak bu bölüme sektör olarak karşı olduğumuzu ifade edebiliriz. Örneğin, 1 bağımsız üye, 9 üyeye bedel olmamalıdır.
Bağımsız üyeye özel statü verilmesini doğru bulmuyoruz. İtirazlarımızı SPK başkanımıza ilettik. Sayın başkan itirazların haklı ve yerinde olduğunu, ilk aşamada bu düzenlemeleri kapsama amacıyla da yapılmamış olduğunu ve verilen bu süre içerisinde bankalar tarafından ifade edilen hususların, yine Bankalar Birliği ile
iletişim içerisinde giderileceğini bizlere ifade ettiler. Bizim sayın Başkan ve Kurumun, bu konuda bankalarımızın da istediği şekilde uluslararası normlara uygun bir düzenlemeyi yapacağına inanıyoruz.'' şeklinde konuştu.
Aydın, Türk
Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'na ilişkin bir soru üzerine, söz konusu kanunların çağdaş yasalar olduğunu ve bu yasaların uygulanmasından yana olduklarını dile getirdi. TBB Başkanı, bununla birlikte söz konusu düzenlemelerde de faaliyetlerini negatif etkileyecek hususlar bulunduğunu ve bunlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bu çalışmaları Adalet Bakanlığı'na ilettiklerini belirten Hüseyin Aydın, "
Türk Ticaret Kanunu ile ilgili genelde ağırlıklı reel sektörün, ama finans sektörünün de bazı talepleri olacaktır. Borçlar Kanunu'nda da bazı taleplerimiz vardır, bunlar iletilmiştir." dedi.
''ÜCRET ALMAMIZ DOĞAL''
Kredi kartları aidatlarına ilişkin de Aydın, kart kullanıcısının
ücreti
ekonomik olan banka kartını
tercih etme seçeneği bulunduğunu belirterek, ''Bir iş yapıyoruz ve yaptığımız iş karşılığında ücret almamız, buralar ticarethanedir, tabii
doğaldır. Asıl olan, bu
fiyatın daha önce deklare edilmiş olmasıdır. Bazı şeyleri bedava yapmak gibi bir lüksümüz yok'' şeklinde konuştu.
Bankaların
büyümesi, sağlıklı olması, para kazanmasının nihayetinde ülkenin büyümesine de katkı sağlayacağına işaret eden Aydın, ''Çünkü yatırımla büyüme olacaktır.
Yatırım bizim kredilerimizle olacaktır. Bankaların da para kazanması o yönden kötü bir şey değildir'' yorumunu yaptı.
Aydın, başka bir soru üzerine de kredi kalitesinde bir bozulma kesinlikle gözlemlemediklerini ve bir bozulma olacağını düşünmediklerini söyledi. TBB Başkanı, çek konusunaki düzenlemeyle ilgili olarak da şunları söyledi:
"Hapis cezasının çağdaş bir ceza olduğunu düşünmüyoruz. İstatistiklere baktığımızda zaten fazla kişinin
hapiste olmadığını görmüştük. Bu konuda bizim görüşümüz, çeki piyasanın istediği normlarda kullanmayan kişi, zaten yasa yoluyla çeki kullanmama gibi bir cezayla karşılaşıyor. Bu müeyyidenin yeterli olabileceğini düşünüyorum. Bankalar, kendilerinden çek talep edenler için gerekli istihbaratı yapıyorlar, ona göre çek veriyorlar. Çek kullananların da özen göstermeleri gerekiyor. Aslında çek, bir ödeme aracıdır. Türkiye'de uygulaması, bir kredi aracına dönüşmüştür. Bir kredi nasıl verilirse, çek verenler o duyarlılığı gösterirlerse çekin işlevselliğine daha az halel gelir."
Risk merkeziyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini, konuyla ilgili yönetmeliğin her an Resmi Gazete'de yayımlanabileceğini dile getiren Aydın, merkezin
hizmetlerini ücret karşılığı vereceğini, bir hizmet veriliyorsa bunun fiyatlamasının doğal olacağını ve cari giderleri karşılayacak bir fiyat politikasının belirleneceğini anlattı.
CİHAN