Zeybekçi, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Durmuş Yılmaz açıklamalarında, maalesef 'düşük faiz, ekonomik büyümenin yegane sebebi olsaydı bugün Avrupa'da, Japonya'da veya bazı ülkelerde bunun karşılığı hızlı bir şekilde alınırdı' demek, 5-6 tane faktörü olan bir probleme, 3-4 bilinmeyenli bir denkleme tek bilinmeyenle yaklaşmak demektir" dedi.
"VAH VAH DİYORUM"
"(Faiz düştüğü zaman büyüme artmaz) yaklaşımı, son derece yanlış olur'' ifadesini kullanan Zeybekçi, "Önceki Merkez Bankası Başkanı 'O zaman Keynes'in kitaplarını yakmak lazım' diyor. Ben ona şöyle soracağım, O hala Keynes'te mi kalmış, hâlâ yakmamış mı o kitapları? Sonuçta ayrılığımızın en büyük sebepleri ortaya çıkmış oluyor. Onlar hala Keynes'te kaldıysa, Keynes'in teorilerinde kaldılarsa, 'vah vah' diyorum ben memleketin haline" diye konuştu.
TARTIŞMA NASIL BU NOKTAYA GELDİ?
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya faiz indirme çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ey Merkez Bankası daha neyi bekliyorsun Şimdi diyebilirler Merkez Bankası bağımsızdır. Ben de bağımsızım” demişti. Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise "Siyasilerin faiz politikasına yönelik eleştirileri fayda sağlamaz" diye konuşmuştu.
"KENDİ İŞİNE BAKSIN"
Durmuş Yılmaz’ın açıklamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Durmuş Bey kendi işine baksın. Onu muhatap alıp da burada herhangi bir şey söyleyecek halim yok. Kendisinin başarı grafiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onların dönemi bir defa bizim faizle mücadelemizde çok farklı bir mücadeleyi sürdürdüğümüz dönem olmuştur. Kendi maharetleri değildir, bizim özel gayretlerimizdir” şeklinde açıklama yapmıştı.
DURMUŞ YILMAZ'DAN YANIT
Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, daha sonra yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye.”