Üreticinin korkulu rüyası haline gelen güve sıcaklarla birlikte yayılıyor. Hem
üretimi hem de geri çevrilen mallarla ihracatı
darbeleyen güvenin temizlenmesinin 5 yılı bulması halinde zararın da 5 milyar lira olacağı hesaplandı.
Antalya Ticaret ve
Sanayi Odası
Meclis Üyesi ve
Güneşler Gıda Yönetim Kurulu Başkanı
Hamdi Güneş, domates güvesinin tahminî zarar bilançosunu ortaya çıkardı. Güneş'in hazırladığı rapora göre,
Güney Amerika'dan başlayıp dünyaya yayılan, Avrupa'dan sonra Türkiye'ye de bulaşan tuta ile mücadele pahalıya patlayacak. Türkiye'de bulunan 183 bin dekar serada güve ile mücadelenin 5 yıllık maliyeti en az 1 milyar 143 milyon lirayı bulacak.
Tarımsal üretime vereceği zarar ise 5 milyar TL'yi aşıyor. Güveyle başa çıkabilmek için çiftçinin ilk etapta kimyasal mücadeleye yükleneceğini belirten Güneş, bu yöntemin zararın bilançosunu daha da artıracağına dikkat çekiyor. Kimyasal ilaçlar
ürün kaybını yüzde 50 artıracak. Faydalı böcek kullanımı, tül, feromon tuzak ve kimyasal yöntemlerin birlikte kullanılacağı entegre mücadele ise maliyetleri azaltıyor. Bu durumda ararlının bertaraf edilmesi için harcanan miktar 1,143 milyar liradan 699 milyon liraya düşüyor.
Tuta Absoluta ile mücadelenin sadece ihracata yönelik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Güneş, "Türkiye'de üretilen 2,5 milyon ton domatesin 2 milyon tonu iç piyasada tüketiliyor. Sadece 500-600 bin tonu
ihraç ediliyor. Marketlerde, manavlarda satılan ürünlerin de sağlıklı olması ve hastalıktan zarar görmemiş olması lazım. Tuta ile mücadele sadece ihracat değil, iç piyasa açısından da büyük önem taşıyor." dedi. Hamdi Güneş, devletin, güve ile mücadelede masrafın en az yarısını karşılamasını istedi.