Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı
Özer Akbaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede fındığın sahil ve iç kesimde hasadının tamamlandığını, patoza verilerek harmana serildiğini ve yüksek kesimlerde ise hasada devam edildiğini söyledi.
Hem iç
pazarda hem de dış pazarda toplam 650 bin ton fındığın satılabildiğini, ancak bu yılki 400 bin tonluk fındık rekoltesinin hem iç hem de dış pazar ihtiyacını karşılayamayacağını ifade eden Akbaşlı, şöyle konuştu:
''Pazarda yaklaşık 250 bin ton açık var. Bu açığın karşısında da TMO'nun elinde 100 bin ton fındık var. Dolayısıyla her halükarda TMO'nun elindeki fındık da piyasa girmiş olsa yaklaşık 100 bin ton açık oluşacak.
Bu yıl fındığın yeşil
altın olmasını bir yana bırakın,
zümrüt değerinde olacak. Tahminimiz bu yıl fındık
fiyatı en az 7 liranın üzerinden işlem görecektir. Serbest piyasada Giresun kalite fındık tüccar tarafından 6.5 liradan alınmasına rağmen hiç bir
çiftçimiz pazara fındık getirmiyor ve bu yıl çiftçimiz fındığın 7.5 lira olmasını istiyor.
Tüccarın vermiş olduğu 6.5 liralık bu fiyatı beğenmedi ve beğenmemekte de çok haklı. Çünkü, TMO 2008 mahsulü, 3 yıllık eski fındıklar, bundan 10 gün önce 6 liraya satıldı. Çiftçimizin tamamı bunu biliyor''
Akbaşlı, bu yıl fındığın altın yılını yaşayacağını ve
Cumhuriyet tarihindeki en yüksek fındık fiyatlarına bu yıl ulaşılmasının beklendiğini ifade etti.
Don afetinin yaşandığı 2004 yılında fındığın 7.30 liraya kadar alınıp satıldığını hatırlatan Akbaşlı, ''Bu yılki fiyatların 2004 yılındaki fiyatların çok üzerine çıkacağı çiftçi tarafından tahmin ediliyor. Çiftçimiz bahçeye girmeden önce geçen yıl ürettiği fındığın yarısından azını üreteceğini zannediyordu.
Maalesef çiftçimiz de yanıldı. Özellikle sahilde sıfır denecek boyutta fındık var. Orta kesimde yarı, biraz yüksek kesimlerde de birazcık fındık var. Dolayısıyla da rekoltenin bu yıl açıklandığı gibi 400 bin ton civarında olması bekleniyor'' diye konuştu.
Akbaşlı, fındığın fiyatını çiftçilerin belirlemesini istediklerini ifade ederek, ''Fındığın üreticisi çiftçilerimiz, dolayısıyla da çiftçimiz, aklındaki fiyat neyse bu fiyattan ürününü satmalı'' dedi.
Fındık üreticisi Fehmi Uzuner ise geçen yıl 2 ton civarında fındık hasat ettiğini, ancak bu yılki hasat ettiği fındığın 500 kiloya bile ulaşamayacağını söyledi.
Bu yıl sahil kesiminde fındığın 'yok' denecek kadar az olduğunu ve fındık
mevsimi elverişli olmayan yüksek kesimlerde rekoltenin sahile göre fazla olduğunu dile getiren Uzuner, ''Hava sıcaklıklarının mevsim normalinde seyretmemesi nedeniyle fındığın çiçeklenme dönemi olumsuz etkilendi ve bu da düşük rekolteye sebep oldu.
Fındıkta rekoltenin fazla olması için mevsimlere yapabileceğimiz bir müdahele yok'' diye konuştu.
Uzuner, rekoltenin düşük olması nedeniyle fındık fiyatlarının oldukça yüksek olmasını beklediklerini kaydetti.
AA