Yeni yasa ile neler değişti?

Gediz Üniversitesi'nde düzenlenen Kira Hukuku Sempozyumu'nda yeni yasayla gelen düzenlemelere dikkat çekildi. Buna göre, depozito 3 aylık kirayı geçmeyecek ve kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılacak. Kiracının ödemediği aidattan kiraya veren de sorumlu olacak.

Yeni yasa ile neler değişti?

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, “Kira Hukuku Sempozyumu" düzenledi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Halil Akkanat, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Faruk Acar, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper Gümüş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Murat Aydoğdu ve Doç. Dr. Serkan Ayan, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Murat İnceoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Emre Gökyayla, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Muhammet Özekes, Doç. Dr. Hasan Petek ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

Kira artış kriterleri, kira sözleşmesinin feshi, kira ilişkisinin devri, kiralanın el değiştirmesi, kiracının tahliyesi gibi konular 4 oturumda ele alındı. Kira hukuku alanında kitap yazan ve çalışmaları bulunan 7 üniversiteden 10 öğretim üyesi, hem kiracıları hem kiraya verenleri hem de hukukçuları aydınlattı, soruları yanıtladı. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girdiği, kira sözleşmelerine uygulanan 818 sayılı Borçlar Kanunu ve 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un yürürlükten kalktığına; özellikle kira sözleşmesine ilişkin önemli değişikliklere gidildiğine dikkat çekildi.

BANKALAR DA ARTIK SORUMLU

Doç. Dr. Murat Aydoğdu, yeni kanunun depozito alımına da yeni kriterler getirdiğine işaret etti. Doç. Dr. Aydoğdu, depozitoya üst sınır konduğunu ve artık kiraya verene verilmeyeceğini belirterek, "Yeni kanunun 342'nci maddesiyle depozito 3 aylık kira bedeliyle sınırlandı. Üç aylık kiranın üzerinde depozito alınması böylece yasaklanmış oldu. Eğer kira, 6 aylık veya yıllık gibi daha uzun süreler için ödeniyorsa, aylık miktarı hesaplanarak depozito tespit edilecek. Pek bilinmeyen önemli bir başka değişiklik daha var. Kiracı depozitoyu kiraya verene vermeyecek, bankaya gidip kendi adına hesap açarak bu bedeli ilgili taşınmazın depozitosu olarak yatıracak, elde edilen faiz geliri de depozitoya eklenecek. Banka, kira sözleşmesinin sona ermesini takiben yasal sürede depozitoyu ya 2 tarafın rızasıyla iade edecek ya da icra takip sonucunu bekleyecek. Burada bankalara önemli sorumluluk düşüyor. Yasa böyle diyor ama kaç kişi bunu biliyor? Bankalar ve vatandaş böyle bir yasal düzenlemeden haberdar mı" dedi. Doç. Dr. Murat Aydoğdu, kiracılar tarafından ödenmeyen apartman aidatlarına da değinerek, “Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre apartman genel giderlerini içeren aidatlardan kiraya veren de sorumlu. Eğer kiracı ödemezse mülk sahibinden tahsil edilebilir" diye konuştu.

HAKKANİYET İLKESİNE DİKKAT

Doç. Dr. Emre Gökyayla da kiracılarla kiraya veren arasındaki en önemli konulardan biri olan kira artışının kriterlerini açıkladı. Doç. Dr. Gökyayla, yeni kanunun kiracı lehine emredici hükümler içerdiğini, işyerleri kira artış kriterlerine ilişkin düzenlemelerin ise 2020 yılına ertelendiğini dile getirdi, şunları söyledi:

"Kira bedelinin yeniden belirlenmesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üst sınır kabul ediliyor. Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor. Hakkaniyet ilkesi, eski kiracı indirimini içeriyor, bunun nasıl olacağına ilişkin Yargıtay kararları var. Yargıtay, eski kiracıların kiralarının yeniden belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidilmesini benimsiyor. Kiracıların ve kiraya verenlerin bunu bilmesinde yarar var. Ayrıca yeni yasanın 344'üncü maddesiyle yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 yıl geçmedikçe yeniden belirlenemeyeceği de hükme bağlandı."
<< Önceki Haber Yeni yasa ile neler değişti? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER