Siyasi dalgalanmalara ve
vergi oranlarına bağlı olarak benzin ile mazotun cep yaktığı
Türkiye'de faaliyet yürüten akaryakıt firmaları, yaz aylarından itibaren fiyatların gerileyeceğine kanaat getiriyor. Buna mukabil yüzde 63-65'e denk gelen vergi oranlarında da bir
indirim beklemiyor.
Petlıne
Petrol Ürünleri
Ticaret AŞ Genel Müdürü Adnan
Ünal,
Ortadoğu ülkelerinde tırmanan gerilimden dolayı patlayan petrol fiyatlarında haziran ayından sonra bir düşüş öngördüklerini ifade etti.
Petrol Ofisi Perakende Direktörü Ertan Çakır ise fiyatların yaz aylarının hemen ardından inebileceğine ihtimal verdiklerini aktardı.
Petrol, LPG ve madeni yağ sektörü Petroleum Fuarı'nda buluştu. Fuarda bayileri ile bir araya gelen sektörün önde gelen firmalarından Petline, yeni
ürünlerini de görücüye çıkardı. Tüketicinin pompa başında benzin veya mazot alıp ödemeyi kendisinin yapmasına imkan veren Self Servis sistemini tanıtan Petlıne'ın Genel Müdürü Adnan Ünal, akaryakıt fiyatlarının gidişatını ve vergi oranlarını Cihan'a değerlendirdi.
Benzin ile dizelde yukarı yönlü bir oynama olduğunu kaydeden Ünal, bunu
Kuzey Afrika'da görülen olaylara bağladı. Petrol fiyatlarındaki artışın uzun vadeli olmayacağını vurgulayan Adnan Ünal, "Sene sonuna gelmeden daha net bir ifade ile haziran ayından sonra aşağı yönlü bir eğilim bekliyoruz." dedi.
Akaryakıt vergilerinin Türkiye için fazla olduğunu belirten Petlıne Genel Müdürü Ünal "KDV ve ÖTV oranları il
e devletin gelirlerini artırdığını ve başka alanlara yatırım yaptığını göz önüne almalıyız. Oranlar fazla ama kısa vadede buna çare bulunması kolay değil." yorumunu yaptı.
Petroleum'da yeni ürün ve hizmetlerini tüketiciye sunan Petrol Ofisi'nin Perakende Direktörü Ertan Çakır da Ünal gibi benzin fiyatlarının
Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da tırmanan gerilimden kaynaklandığından söz etti.
Petrol üreticisi ülkelerin siyasi bunalımının dünyaya da sirayet ettiğini anlatan Çakır, "Önümüzdeki aylarda fiyatların bu seviyelerin üstüne çıkmasını beklemiyoruz. Zannediyorum bu fiyatlar 5-6 ay daha devam edecek. Ondan sonra dünyadaki petrol arzına ve bu tür siyasi olayların görülüp görülmeyeceğine bağlı artar ya da azalır. Düşüşün yaz ayları ve sonrasında olabileceğini tahmin ediyoruz. Fakat yine de 6-7 ayı bulur." ifadelerini kullandı.
Akaryakıt ürünlerinde vergi oranlarının yüzde 63-65'i bulduğundan bahseden Çakır, bu oranların değişmesinin kolay olmadığını savundu. Vergilerin önemli bir bölümünü ÖTV ve KDV'nin oluşturduğuna işaret eden Ertan Çakır, "Devlet buradan önemli bir gelir elde ediyor. Bu yapıyı tüketicilerin algılamasından fayda var. Biz, ÖTV ve KDV'nin değişeceğini var saymıyoruz petrol fiyatlarının yukarı yönlü oynamasına bağlı olarak da değişim beklemiyoruz." dedi.