Yatırımcının 'Yeni Türkiye' korkusu

Ekonomist Süleyman Yaşar, İktidarın 'Yeni Türkiye' söyleminden sonra yabancı yatırımcı da dikkat çeken bir azalma meydana geldiğini belirtti.

Yatırımcının 'Yeni Türkiye' korkusu

İşte ekonomist Süleyman Yaşar'ın Taraf'ta yayınlanan dikkat çeken yazısı:

İktidar Yeni Türkiye dediğinden beri bu ülkeye doğrudan yabancı sermaye yatırımları azaldı.

Nasıl azaldı, diye sorarsanız şöyle azaldı; 2014 yılında Türkiye’ye net doğrudan yabancı sermaye girişi 5,4 milyar dolar oldu. Hemen belirtelim 2008 krizinde bile böyle düşük tutarlı yabancı sermaye girişi olmadı bu ülkeye.

Doğrudan net yabancı sermaye girişi rakamlarına gelince…

2008’de net doğrudan yabancı sermaye yatırımları 17,3 milyar dolar, 2009’da 7 milyar dolar, 2010’da 7,6 milyar dolar, 2011’de 14 milyar dolar, 2012’de 9,1 milyar dolar ve 2013’te 8,8 milyar dolar, 2014’te 5,4 milyar dolar oldu.

Bu arada hemen belirtmekte fayda var; 2014’te Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımı net tutarı 5,4 milyar doların yaklaşık 4 milyar doları gayrimenkul yatırımı olarak geldi. Dolayısıyla imalat sanayii ve diğer alanlara gelen toplam net doğrudan yabancı sermaye tutarı 1,4 milyar dolar oluyor. İşte bu rakam bize Türkiye ekonomisinin neden büyüme hızının yüzde 2,8’e düştüğünü ve işsizliğin yüzde 10,4’e yükseldiğini gösteriyor. Bildiğiniz gibi 2014’te Türkiye’den çıkan doğrudan yabancı sermaye tutarının 7 milyar dolara ulaşması ve gelen yabancı sermaye tutarının azalması büyüme hızını düşürüyor.

Gelelim önemli bir ayrıntıya…

Türkiye’ye gelen yabancı sermaye son dönemde artık imalat sanayii yatırımı için gelmiyor. Gelenler Türkiye’de toptan ve perakende ticaret, gayrimenkul kiralamaya geliyorlar.
 
YABANCI SERMAYE GİRİŞİ SON YEDİ YILIN EN DÜŞÜĞÜ

Nasıl oluyor, bunu doğrulayan veriler var mı, sorusu akla gelebilir. Hemen cevaplayalım, evet, bu tezi doğrulayan veriler var.

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin 14 bin 514 tanesi toptan ve perakende ticaret, 6 bin 643 tanesi gayrimenkul kiralama ve 5 bin 672 tanesi imalat sanayiinde çalışıyor. İşte bu önemli ayrıntı bize Türkiye’nin niçin yüksek tutarlı cari açık verdiğini de gösteriyor. Çünkü imalat sanayii dışındaki şirketler dış ticarete yönelik mal üretmiyorlar. Yani ihracat yapmadan iç ticaretten kazandıkları paraları döviz olarak yurtdışına transfer ediyorlar. Tabii kendileri kazanmadıkları dövizi alıp yurtdışına transfer ettikleri için Türkiye’nin ödemeler dengesi bozuluyor. Ve bu ülkenin cari açığı çoğalıyor.

Anlayacağınız Yeni Türkiye sloganı atıldığından beri Türkiye’ye yabancı sermaye girişi azaldı. Ve son yedi yılın en düşük düzeyine geriledi. Bir de gelen yabancı sermaye döviz kazandırıcı imalat sanayiine gelmiyor. Gayrimenkul kiralama, toprak pazarlama, süper market gibi dış ticarete konu olmayan alanlara geliyor artık yabancı sermaye.

O hâlde Türkiye derhal Yeni Türkiye türünden belirsiz sloganları bir kenara bırakmalı. Ve öngörülebilir hukuk sistemine geçip dış ticarete konu mal üreten imalat sanayine yatırımı sağlamalı. Aksi takdirde “Yeni Türkiye” ve “davamız” türünden anlamı belirsiz söylemler nedeniyle 2015 yılında doğrudan yabancı sermaye girişleri daha da azalabilir.
<< Önceki Haber Yatırımcının 'Yeni Türkiye' korkusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER