Ankara 10. İdare Mahkemesi, zorunlu tasarruf sisteminden kendi isteğiyle ayrılan memur ve
işçilerin devlet paylarının ödenmesine karar verdi.
Danıştay kararı onarsa 1 milyon kişiye ödeme yapılacak Ankara 10. İdare Mahkemesi, Çalışanları
Tasarrufa Teşvik Fonu'ndan kendi isteğiyle ayrılan memur ve işçiler
e devlet paylarının ödenmesi gerektiğine karar verdi. Mahkeme kararında devlet katkı paylarının, zorunlu tasarruf sistemine dahil olanların mülkiyetine geçtiğini, sistemden ayrılanlara bu payların faiziyle ödenmesinin "mülkiyet haklanın" gereği olduğu kaydedildi. Mahkemenin ödeme kararını "mülkiyet" hakkına dayandırması 10 yıllık alacak
zaman aşımı süresini de etkisiz kıldı.İlk karar çıktı
Kendi isteğiyle sistemden ayrılanların devlet payının ödenmesi talebiyle 2003 yılında çıkarılan Çalışanların Tasarruflarını Teşvik Hesabının Tasfiyesi ve Bu Hesaptan Yapılacak Ödemelere Dair Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yaptıkları başvurulara ilişkin ilk karar çıktİ. Ankara 10. İdare Mahkemesi,
KESK üyesi Abdulkadir Devecioğlu isimli memurun açtığı davayı 28 Şubat'ta karara bağladı. Kararda,
Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesinin "kazanılmış olan hakların korunmasına" yönelik olduğu, bu yüzden bu kurala dayanarak bir hakkın ihlal edilemeyeceğine dikkat çekildi.
1 milyon kişi ayrıldı
Davacıya, tasarruf hesabında biriken devlet katkısının
Anayasa Mahkemesinin iptal kararını verdiği l Haziran 2000 tarihine kadar hesaplanacak nemanın, idareye başvuru tarihine kadar yasal faiziyle hesaplanarak ödenmesine karar verildi. Danıştay'ın kararı onaması halinde yaklaşık l milyon memur, işçi ve emekliye 500 -1000 YTL arasında ödeme yapılması gündeme gelecek.
Hukukçular, bu karara dayanarak açılacak davalarla zorunlu tasarruf sisteminden kendi istekleriyle ayrılan yaklaşık l milyon kişiye devlet katkı paylarının ödenmesine karar verilebileceğini belirtiyor.
VATAN