Otel zinciri Oberio,
İstanbul,
Antalya,
İzmir ve Ankara'ya yatırım planlarken,
yazılım devi Wipro da
bilişim teknoloji merkezi kurmayı düşünüyor.
Küresel krizi en az hasarla atlatan
Türkiye,
yabancı yatırımcılar için tekrar gözde
ülke haline geldi. Dünyanın önde gelen firmaları, son dönemde
Yatırım Ajansı ve özel
sektör kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek, Türkiye'de planladıkları yatırımlara dönük ön görüşmeler yaptı.
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, çok sayıda
yabancı yatırımcının Türkiye'de yatırıma hazırlandığını söyledi. Bu konudaki canlanmayı geçen yıl kasım ve aralık aylarında hissetmeye başladıklarını vurgulayan Korkmaz, bu yıl yatırım yapma talebinde çok daha belirgin bir artış gözlendiğini kaydetti. Korkmaz, bir yıl önce askıya alınan projelerin de yeniden gündeme gelmeye başladığına işaret ederek, yabancıların dönüşünün asıl bu yılın ikinci yarısıyla 2011'in ilk yarısında hissedileceğini ifade etti. Geçen yıl Türkiye'ye 7,6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğine dikkat çeken Alpaslan Korkmaz, şöyle konuştu: "Günümüzde yabancı yatırımcı hareketlendi, ziyaretler ve yatırım talepleri çoğaldı. Sydney'de Dünya
Ulusal Fonları toplantısı yapılmıştı. Biz de oraya katıldık. Bu toplantıda Türkiye'deki yatırım ortamını anlattık. 'Fonlarınızın bir bölümünü Türkiye'ye getirebilirsiniz.' dedik. Ulusal fonların başkanlarını Türkiye'ye davet ettik. Birçok ülkenin fon başkanı bu davetimize olumlu bakıyor. Bize, 'Türkiye radarlara sokuldu, radarlara girdi.' dediler. Örneğin Brunei Sultanlığı bile yeni dönemde Türkiye'ye daha fazla fon akışı olacağını belirtiyor. Gerçekten Türkiye, yeniden yabancı yatırım radarlarına girdi."
Dünya devlerinin gözü Türkiye'de
National
Bank of Kuwait (NBK): Turkish Bank'ın hissedarlarından NBK, Türkiye'de yeni
banka satın almak istiyor.
Kuveyt'in en büyük, Ortadoğu'nun ise en büyük 5 bankasından birisi olan NBK, özellikle Tekstilbank ve
Anadolubank'la ilgileniyor.
Kuveyt Yatırım İdaresi:
Londra üzerinden Cevahir AVM'yi satın aldılar. Şu ana kadar Türkiye'de 1 milyar dolara yakın yatırımları var. Yeni dönemde özellikle sağlık projeleriyle ilgileniyorlar.
Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği 'Sağlık Şehirleri' projesinde yer almak istiyorlar.
Turizm işine girmeyi planlıyorlar. İstanbul, Antalya ve diğer bazı yörelerde
otel projeleri bulunuyor.
Al Shaya Group: CEO'su
Muhammed Al Shaya, "Türkiye'ye yatırım yapmak, ABD ve
Japonya'dan bile daha iyi." değerlendirmesinde bulundu. Al Shaya, Türkiye'deki yatırımlarını çeşitlendirerek, artırmak istiyor.
Kuwait Investment House:
Kuveyt Türk Bankası'nın yüzde 60'ına sahipler. Özellikle
küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verdikleri krediyle tanınıyorlar. Gayrimenkul piyasasında, özellikle İstanbul'da büyük projeler üstlenmek isteklerini bildirdiler.
Otomotiv firmaları: Çin firması
Chery, Mermerler Grubu ile Türkiye'de otomobil fabrikası kuracak. Bir diğer Çin firması Geely ise Anadolu Grubu ile birlikte yatırım planlıyor. Lifan da Türkiye için araştırma yapıyor.
Kamyon ve diğer ticari
araç firmaları: JAC, China Truck, FAW ve Foton da Türkiye'de yatırım için görüşmelerde bulundu.
Toshiba Corparation: Japon devi, enerji alanında Türkiye'de yatırım yapmak istiyor. Yeni
nükleer reaktör üreten Toshiba, Türkiye'de de
nükleer enerjiyle ilgileniyor. Şirket yetkilileri, Japonya'nın Finans Departmanı ile Türkiye'ye gelerek yetkililerle görüştü.
Oberio:
Hindistan firması, Asya'nın en büyük, dünyanın da en önde gelen otel zincirlerinden. Türkiye'de çeşitli temasları oldu. İnşa edilecek otel yerlerini belirledi. İstanbul'da çok büyük bir otel inşa ederek, Türkiye'ye girecekler. İstanbul'da birden fazla otel projeleri bulunuyor. Antalya, İzmir ve Ankara'da da otel yapacaklar.
Wipro: Hint yazılım devi Wipro da, Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hindistan ziyareti sırasında Wipro Başkanı Azim Premji, Cumhurbaşkanı'na Türkiye'de yatırım sözü verdi. Wipro'nun Türkiye'de özellikle bilişim teknolojisi merkezi kurmak istediği belirtiliyor.