Şimşek, "Başvurular cesaret verici. Bugüne kadar 860 bin
mükellef başvuruda bulundu. Bu 920 bin
dosyaya tekabül ediyor. İlgi yoğun bu yoğunluk daha da devam eder diye bekliyoruz." dedi.
Turgut
Özal Üniversitesi'nde Ankaralı işadamlarına 'Torba Yasa'nın getirilerini anlatan Şimşek, yapılan düzenlemenin 'tipik bir af' olmadığını söyledi. Afların
vergide adaletsizlik ortaya koyduğunu vurgulayan Şimşek, son düzenlemeyle vergi ve
prim alacaklarının aslından hiçbir şekilde vazgeçilmediğini şu örnekle açıkladı: "100 lira vergi verilecekse yine o 100 lirayı alıyoruz.
Kamu alacağının reel değerinden vazgeçmiyoruz."
Yeniden yapılandırmayla mahkemelerin de yükünün hafifleyeceğini dile getiren
Maliye Bakanı, 100 binlerce ihtilaflı dosya biriktiğini bunların yasaya başvurularla birlikte eriyeceğini dile getirdi. Vergi borçlarının takside bağlanmasıyla geçmişle uğraşmaktansa geleceğe bakacaklarını kaydeden Şimşek, fırsatın kaçırılmamasını istedi.
BORÇ YÜKÜNÜN AZALTILMASINDA KULLANACAĞIZ
Vergi ve prim alacaklarından gelecek kaynağı borç yükünün azaltılmasında kullanacaklarının altını çizen Şimşek, şunları söyledi:
"Bu çerçevede
faizin tek hanelerde tutulması, devletin ve esnaf ile girişimcinin yükünün azaltılmasını sağlayacağız. 8-9 yıl önce aylık
faiz oranları yüzde 5 idi. Yıllık oranlar yüzde 60 ve üzeriydi. Bugün esnafa yıllık yüzde 5 üzerinden
kredi sağlıyoruz. 300 bine yakın esnafa veriyoruz. 2002 yılında verilen kredinin 40 katı 60 katı oranında ama düşük faizle kredi veriyoruz. 154 milyon lira kullandırılıyordu. Bu sene 6 milyar lirayı aşacak. Çiftçi yüzde 0 ile yüzde 5 arası faizle kredi alıyor. 7 yıl vadeyle ilk iki yıl ödemesiz. Bunları devam ettirmek istiyoruz."
CİHAN