Vatandaşı üzecek haber

Kuraklık yüzünden doğalgazın elektrik üretimindeki payı nisan itibarıyla yüzde 47’ye çıktı.

Vatandaşı üzecek haber

 Uzmanlara göre, ithal bir ürün olan doğalgazla üretimin artması enerji maliyetlerini yükselttiği için faturalara zam kaçınılmaz hale geliyor.

Zaman'ın haberine göre, Kuraklık elektrik üretimini vurdu. Suyun azalmasıyla elektrik üretiminde doğalgazla çalışan santrallere ağırlık verilmeye başlandı. Resmi verilere göre, doğalgazın toplam elektrik üretiminde payı yüzde 40’lardan yüzde 47’ye çıktı (21 Nisan itibarıyla kümülatif). Suyun payı ise yüzde 26’dan 18’e geriledi. Uzmanlara göre, hidrolik (su) santrallerinde üretilen elektrik, birim maliyetlerin düşmesi anlamında çok önemli avantaj sağlıyor. Ancak suyla üretimin azalması, elektrik birim maliyetlerini olumsuz etkiler. Doğalgazla elektrik üretiminin artması ise elektriğe zam baskısını artırır. Nedeni, gaz ithal ve pahalı bir ürün. Uzmanlar, konuyu ‘Her nimetin bir külfeti var’ sözüyle özetliyor.

 Türkiye, ciddi kuraklık riski ile karşı karşıya. Enerji ve Su Yönetimi’nin beklediği nisan yağmurları da yağmadı. Barajlara gelen su miktarı yüzde 60 civarı azaldı. Kuraklık, içme suyu barajlarını da vurdu. Büyükşehirlere içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 90’lardan (geçen yıl) yüzde 30’lara geriledi. Önlem alınmaması halinde yaz aylarında ciddi elektrik ve su krizi yaşanacağı uyarısı yapılıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız da, ‘kuraklık nedeniyle yazın elektrik üretimi amaçlı daha fazla doğalgaz kullanılabileceğini; ayrıca İran, Bulgaristan ve Gürcistan’dan elektrik ithal edileceğini açıklamıştı.  Elektrik fiyatları 1 Temmuz’da yeniden belirlenecek.

YÜZDE 40’A GERİLEMİŞTİ

Doğalgazın elektrik üretimindeki payı, kısa bir aradan sonra yeniden artışa geçti. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre, geçen yıl aralık ayında toplam elektrik ihtiyacının yüzde 40’ı doğalgazla çalışan santraller ve yüzde 26’sı ise elektrik üreten barajlardan elde edildi. Enerji Yönetimi, kışın elektrik üretiminde barajlara ağırlık verdi. Ancak aynı dönemde yağmur ve kar yağışları tahminlerin çok altında kaldı ve su gelirlerinde önemli düşüşler oldu. Suyun azalmasıyla Enerji Yönetimi, barajlarda elektrik üretimini kıstı. Doğan açık, başta doğalgaz santralleri olmak üzere diğer kaynaklardan karşılanmaya başlandı. 21 Nisan itibarıyla doğalgazın toplam üretimdeki payı yüzde 47’ye kadar yükseldi. Oranın daha da artacağı tahmin ediliyor.

İki bakan, karşı karşıya geldi

Türkiye’de yaşanan kuraklık, Enerji Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, kuraklıkla ilgili ‘Yazın elektrik üretimi amaçlı daha fazla doğalgaz kullanılacağı, İran, Bulgaristan ve Gürcistan’dan elektrik ithal edileceği’ açıklaması yaptı. Buna karşın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, enerji ithalatına gerek olmadığı görüşünü kamuoyuyla paylaştı. Bakan Eroğlu’na göre sudaki azalmaya rağmen elektrik üreten barajlarda doluluk oranı yüzde 50. Enerji ithalatına gerek yok. Kamuoyu ise hükümetin iki bakanının aynı konuda farklı açıklama yapmasını tartışıyor.
<< Önceki Haber Vatandaşı üzecek haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER