Bankalar Merkez Bankası’nın faizleri yukarıya çekmesiyle birlikte harekete geçti. Özellikle bireysel kredilerde pazarı daraltmak istemeyen bankaların yöntemi ise görünmeyen ama yıllık maliyete etki eden masraf kalemlerini artırmak oldu. Bu yılın nisan ayında yüzde 10,99 olan yıllık maliyet oranı ortalama yüzde 11,95’e çıktı. Yıllık maliyetlerin artmasına karşın aylık faizlerin birçok bankada yüzde 0,70 ile yüzde 0,93 seviyelerinde olduğu gözleniyor.
Cepten çıkan para arttı
Bugün'de yer alan habere göre yıllık maliyet oranlarının yükselmesi kredi kullanan kişilerin cebinden çıkacak para miktarını da artırıyor. Yıllık maliyet oranı ortalama yüzde 10.99 olan ve aylık faiz oranı piyasa ortalamasında bulunan bir bankadan 120 ay vadede 100 bin lira kredi kullanan bir kişi, vade sonunda 162 bin 677 lira ödeme gerçekleştiriyor. Yıllık maliyet oranlarının ortalama yüzde 11,95’e çıkması durumunda ise cepten çıkan para 7 bin 200 lira artarak 169 bin 936 liraya yükseliyor.
6 bin 500 lira dosya masrafı
Yıllık maliyet oranını artıran kalemler arasında ipotek, dosya masrafı, ekspertiz ve sigorta gibi kalemler yer alıyor. Bu kalemler bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Dosya masrafları 2 bin liradan başlıyor ve 6 bin 800 liraya kadar çıkıyor. Ekspertiz ücretleri ise 200 lira ile 700 lira arasında bulunuyor. İpotek bedeli de önemli bir masraf kalemi olarak karşımıza çıkıyor. Burada da en düşük masraf 200 lira. Ancak uzmanlar aylık faiz oranları ile yıllık maliyet oranlarının birbirinden çok da ayrı tutulmaması gerektiğini söylüyor. Aylık faiz oranlarının piyasanın çok altında olduğu bir bankada yıllık maliyet oranlarının yüksek olmasına karşın toplam ödemenin düşük kalabileceğine işaret ediliyor.