Maliye Bakanı
Kemal Unakıtan,
Türkiye'nin
ekonomik yapısının dış sorunları kaldırabilecek güçte olduğunu ve paniğe kapılmayı gerektirecek bir durum bulunmadığını söyledi.
Unakıtan, özel sektöre de hesabına kitabına dikkat etmeleri uyarısında bulundu.
Maliye Bakanı, dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ile 2007 yılı
bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin bir
basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin son yıllarda makro ekonomik gelişmeler açısından pek çok ülkeden daha iyi bir performans sergilediğini ve önemli iyileşmeler sağladığını kaydeden Unakıtan, bu süreçte enflasyonun aşağı çekildiğini, bütçe açığının azaltıldığını,
faizlerin düştüğünü, kamu maliyesinde
disiplin sağlandığını ve borç yükünün korku aracı olmaktan çıkarıldığını anlattı.
2003'den sonra Türkiye'nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun hızlandığını da ifade eden Unakıtan, 2006'daki dalgalanmaya rağmen, 2007'de finansal dengelerin kurulduğunu vurguladı.
Söz konusu durumun bu yılda devam etmesinin beklendiğini söyleyen Maliye Bakanı, ''Özelleştirmelerin devamının,
kayıt dışının azaltılmasının, finansal sektördeki
araç çeşitliliğinin artırılmasının, iş ortamının iyileştirilmesinin ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasının'' 2008'in temel öncelikleri olduğunu dile getirdi.
Unakıtan,
Ar-Ge ile ilgili yeni politikaların bu yıl da devamının öngörüldüğünü kaydetti.
-DIŞ PİYASALARDAKİ DALGALANMA-
Dünyadaki küresel dalgalanmaya da dikkati çeken Unakıtan, bu dalgalanmanın dünyayı nereye götüreceği ve Türkiye'nin bundan ne kadar etkileneceğinin yakından izlendiğini de vurguladı.
FED'in faiz
indirimlerinin finansal piyasalardaki dalgalanmayı bir miktar azalttığını belirten Unakıtan, ancak özel şirketler ve yatırım bankalarının zarar açıklamaları ile olumsuz senaryoların önem kazandığının da altını çizdi.
Asya piyasalarının da bu gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ve Asya borsalarında ciddi kayıplar meydana geldiğini ifade eden Unakıtan, FED'in de dün ara kararla yeni bir faiz indirimine gittiğine işaret etti. Unakıtan, bu şekilde
Merkez Bankasının ne kadar proaktif davrandığını gösterdiğini de vurguladı.
FED'in bu ayki normal toplantısında da faiz indirimine gideceğinin tahmin edildiğini kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti:
''İndirim, kayıpları bir miktar telafi etse de, finansal piyasalardaki olumsuz girişi durduramayacağı görüşleri ağırlık kazanmaktadır. Dünya ekonomisinin bu süreci bir yavaşlama ile atlatacağı fikrine karşı, tüm ülkelerin zararlı bir dönemden geçeceği aşikardır.
Bundan biz de etkileniyoruz. Ekonomide geride bıraktığımız 5 yıl, küresel dalgalanmalardan en az etki ile çıkarak, bize ne kadar korunaklı olduğunu göstermiştir. Piyasada önemli olan paniğe kapılmadan gelişmeleri izlemektir.
Türkiye'de konut
kredisi krizi olmamıştır. Bu gelişmiş ülkelerde söz konusu. Bizde herhangi bir kredi krizi söz konusu değil. Ama o krizin etkileri bize de geliyor. Türkiye'de borcunu ödeyemeyen de yok çok
şükür.
Bankacılık da hiç olmadığı kadar kuvvetli günlerini yaşıyor. Ayağı sağlam basıyor. Yapılan reformlarla, bankacılık çok kuvvetli hale geldi.''
-TÜRKİYE GÜÇLENDİ-
Ancak bunlara rağmen dışarıdan gelen rüzgarın bizi etkilediğini anlatan
Maliye Bakanı, Türkiye'nin bu krizde şimdiye kadar iyi bir durum sergilediğini belirtti.
Bugüne kadar yapısal reformlar yapıldığını, ekonominin güçlendiğini ve istikrarlı hale geldiğini kaydeden Unakıtan, Türkiye'nin şimdiye kadarkilerle kıyaslandığında en şansı bir durumda bulunduğunu söyledi.
''Türkiye'nin ekonomik yapısı, dış sorunları kaldırabilecek güçtedir'' diyen Unakıtan, dış yatırımcıların da Türkiye'deki bu olumlu görünümü dikkate alacakları savundu.
Bakan Unakıtan, daha sonra ''Türkiye'nin yumuşak karnı'' şeklinde düşünülebilecek konularla ilgili değerlendirmeler yaptı.
Bunlardan birinin cari açık olduğuna işaret eden Unakıtan, şöyle konuştu:
''
Cari açıktan dolayı sıkıntıya girer miyiz? Girmeyiz. Bu şokta da, küresel dalgalanmalarda da girmeyiz. Bakın özelleştirmeler var. Bu sene özelleştirmeye daha fazla önem vererek devam ediyoruz. Tekel'i yakında özelleştireceğiz.
İzmir Limanını 1 milyar 275 milyon dolara, Petkim'i 2 milyar 40 milyon dolara sattık. Danıştay'da neticelenmeyi bekliyoruz. Olumlu neticelendiğinde bu paralar peşin olarak kasamıza gelecek.
Halk Bankası, Telekom'un kalan hissesi özelleşecek.
Otoyol ve köprüler,
Milli Piyango özelleşecek. Bunlar büyük miktarlı özelleştirmeler.
Enerji dağıtımlarını, hatta üretimleriyle birlikte özelleştirmeyi düşünüyoruz. Onlara başlayacağız. Sadece özelleştirmeyi düşünürsek, Türkiye bir sorun yaşamaz.''
-PANİĞE GEREK YOK-
Dışarıda bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da dalgalanmalar yaşanacağına dikkat çeken Maliye Bakanı, bundan Avrupa'nın da etkileneceğini vurguladı.
Avrupa'daki bankaların henüz zararlarına ilişkin açıklama yapmadığını hatırlatan Unakıtan, oradaki bankalar da zararlarını açıkladığında bunların piyasalarda etkisi olacağını ve bazı reaksiyonlara yol açacağını bildirdi.
ABD'nin Türkiye'nin ihracatındaki payının 2006 yılında yüzde 6, geçen yıl ise yüzde 7 olduğu bilgisini veren Unakıtan, ''Bizim (ABD'ye malımızı satacak mıyız, satamayacak mıyız) diye derdimiz yok. AB ile ticaretimiz çok daha fazla'' dedi.
Dışarıda dalgalanma olsa da, olmasa da Türkiye'nin yapması gereken şeyler olduğunu ifade eden Maliye Bakanı, bunları ''Mali disiplinin elden bırakılmaması, yapısal reformlara devam etmek ve ekonomiyi güçlü hale getirmek, enflasyonu ve borç oranını düşürmek, cari açığa çare bulmak ve borç kırılganlığını azaltmak'' olarak sıraladı.
-''HERKES HESABINA, KİTABINA DİKKAT ETSİN''
Türkiye'nin kamu maliyesi ile bankaları ile güçlü durumda bulunduğunu da belirten Unakıtan, daha sonra şunları söyledi:
''Bunlara devam edeceğiz. Aynı politikalara devam edeceğiz. Seçim oldu, şu oldu, bu oldu ama bütçe açığı, hedefin altında gerçekleştirdi.
Bu şoktan etkilenmememiz mümkün değil. Çok dikkatli olacağız. Herhangi bir paniğe kapılmamızın hiç gereği yoktur. Bu (herkes rahat olsun, yatsın) manasında değil. Özel sektörün de dikkat etmesi lazım.
Dolar veya Avro gelirin yoksa, o şekilde borçlanma. Hiç kimse
hesap etmeden adımını atmasın. TL gelirin var, dövizle borçlan olmaz. Herkes hesabına, kitabına dikkat etsin. Biz, kimsenin ayak değneği değiliz.''
Maliye Bakanı Unakıtan, bu süreçte ekonominin önünü açmalarının ve buna ilişkin tedbirleri almalarının gerektiğini de ifade etti. Unakıtan, böyle hareket edildiğinde, Türkiye'nin önünü çok daha iyi görebileceğini de vurguladı.
-PETROL FİYATLARI-
Petrol fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Unakıtan, bu konuyu da yakından takip etmelerinin zorunlu olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin
büyüme ve dışa açılmaya paralel çok daha fazla enerjiye ihtiyacı olduğunu ve buna göre hareket etmesi gerektiğini kaydeden Unakıtan, petrol fiyatlarındaki gerilemenin ekonomiyi olumlu etkileyeceğinin de altını çizdi.
AA
(Devam edecek)