Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), rüşvetin tüm dünyadaki ağının nasıl işlediğini ortaya koymak için son 15 yıldaki 427 vakayı inceledi. 1999-2014 arasını kapsayan araştırmada, 86 ülkede yabancı firmaların bulundukları ülke yetkililerine verdiği rüşvetler analiz edildi.
YÜZDE 57’Sİ KAMU İHALESİ
Rapora göre, özellikle orta gelir seviyeli ülkelerde yoğunlaşan rüşvet 3,1 milyar doları buluyor. Verilen rüşvet, ihale ve benzer işlemlerin yüzde 10,9’una tekabül ediyor. Raporda, rüşvetin yüzde 57 ile en çok kamu ihalelerinde verildiğine dikkat çekildi.
Bu nedenle, verilen rüşveti karşılamak için şirketler işçilerin maaşlarını daha düşük ücretten ödüyor. Ayrıca ihaleyle alınan kamu hizmetlerine harcanan para artıyor, yani rüşvetin maliyeti yine halkın cebinden çıkıyor.
ÜST YÖNETİCİLER ÖNDE
Bir başka dikkat çeken nokta ise rüşvet vakalarının yüzde 53’üne kurumsal yönetim ya da CEO’ların adı karıştı. En çok rüşvet alanlar ise yüzde 80 ile devlet kurumlarında çalışanlar oldu. Bunları, yüzde 7 ile devlet ve hükümet başkanları, yüzde 4 ile bakanlar izledi.
(BUGÜN)