Renault Mais Genel Müdürü
İbrahim Aybar, millî gelirin otomotiv
satışlarında çok önemli bir etken olduğunu belirterek, "Burada dalgalanmalardan uzak bir
pazardan bahsetmek istiyorsak çıtayı aşmak gerekiyor." dedi.
Son yıllarda ortaya çıkan
ekonomik büyüme, otomotiv satışlarını doğrudan etkiliyor.
Otomotiv pazarı, bütün dünyada kişi başına
milli gelire bağlı olarak değişiyor.
Türkiye'de
kişi başı milli gelir 2009 yılındaki gerilemenin ardından geçen yıl yeniden 10 bin doların üzerine çıktı.
Türkiye'nin otomobilde bir milyonluk satışları konuşmaya başladığını belirten
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, bu konuda milli gelirin önemli bir kriter olduğunu söyledi. Bütün dünyada otomotiv satışlarında milli gelirin kritik bir etken olduğunu belirten Aybar, "Az kaldı, kişi başına gelirimiz 15 bin dolar olduğunda Türkiye'yi kimse tutamaz. Otomotivdeki dalgalanmalar tamamen ortadan kalkar. Gelişmiş olan tüm ülkelerde geçmişte milli gelir çıtası pazarın durumunu belirledi." dedi.
Otomotiv satışlarında yılın ilk yarısındaki performansın yavaşladığını söyleyen Aybar, bunun piyasa küçülüyor gibi algılanmaması gerektiğini, yıl sonu pazar hedefinin 800-810 bin civarında olacağını kaydetti. İbrahim Aybar, otomotiv sektörünün Türkiye'de lokomotif bir konumda olduğunu ve yakın zamanda çok daha iyi gelişmelere sahne olacağını dile getirdi. Yerli otomobil konusunda bir yıla yakın bir süredir devam eden gündemin olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını anlatan Renault Mais Genel Müdürü, "Türkiye'de dünya devlerinin büyük yatırımları var. Bu çok önemli bir birikim oluşturdu. Yerli otomobil konusunda bu kadar ciddi insan bir şeyler konuşuyor. Birtakım çalışmalar yapılıyor. Bu, boşuna olmayacak. Bunun sonuçlarını göreceğiz. Türkiye'deki binek otomobil çeşitliliği de artacak. Buna inanıyorum." diye konuştu.
Otomotiv sektörü için
yol haritası niteliğinde olan '
Strateji Belgesi'nde bazı konuların uygulamaya konulmadığını belirten İbrahim Aybar, şunları dile getirdi: "Trafikteki
yaşlı araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi Avrupa'da olduğu gibi çevreyi kirletme oranına göre yapılacak. Ancak henüz bir adım atılmış değil.
Umut ediyoruz ki yakın zamanda bazı gelişmeler olacak."
Ne kadar Dacia alabilirsek hepsi satılıyor
Birçok markada olduğu gibi Renault'da da müşteri talebinin yüksek olduğunu belirten İbrahim Aybar, Renault'nun bünyesinde yeniden hayat bulan Dacia'da yıllık 30 bin satış hedeflerini konuşmaya başladıklarını söyledi. Markanın yılın ilk 8 ayında 13 bin 551 adetlik satış rakamıyla ilk 10 arasına girdiğini kaydeden Aybar, "Sadece Türkiye değil, birçok ülkede talep görüyor. Bu dönemde fabrikadan ne kadar Dacia alabilirsek o kadar satıyoruz. Özellikle Duster'da yoğun ilgi var.
Reklamların da çok etkisi oluyor." diye konuştu.
Renault'nun üretici ve ihracatçı yönüyle Türkiye'de üç büyük şirketten biri olarak öne çıktığını kaydeden İbrahim Aybar, "Bir de bizim bilinmeyen bir ihracatçı yönümüz daha var! Renault dünyasına Türkiye'de çekilen birçok reklam gönderiyoruz. Metni, prodüksiyonu Türkiye'de gerçekleşen reklamlar Renault'nun başka ülkelerinde kullanılıyor. Bizim bu alandaki birikim ve gücümüz, başka ülkelere de katkı sağlıyor. Çok öne çıkarmasak da bizim açımızdan gurur verici bir gelişme oluyor." dedi.