Fitch tarafından dün akşam yapılan açıklamada, cari açığın 2014 yılında yüzde 29 düşüşle 45.8 milyar dolara gerilediği hatırlatıldı. Türkiye'nin cari açık finansmanında ana kalemleri oluşturan portföy yatırımları ve kısa vadeli borçlanmanın payının yüzde 81'den yüzde 56'ya düşerek finansman kalitesinin arttığına dikkat çeken Fitch, bu değişimde kısa vadeli borçlanmada görülen keskin düşüşün etkili olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin net sermaye girişine daha az dayalı sürdürülebilir bir büyümeye sürecine doğru evrilmesinin kredi profilini destekleyeceğini belirten Fitch, "Ancak Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında cari açığın büyüklüğü ile öne çıkıyor. Yüksek brüt dış finansman gereksinimi ise (ülkeyi) yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı kırılgan hale getiriyor" dedi. Kuruluş buna örnek olarak bu hafta dolar/TL'nin yeni tarihi zirveye yükselmesini gösterdi. Raporda, Türkiye'ye dış finansman akışının son yıllarda şoklar karşısında dayanıklı bir görünüm arzettiği ve sermaye girişlerinde "ani duruş" görülmediği belirtilse de dayanıklılığın bu yıl sınavdan geçebileceği ifade edildi.
YENİ DEĞERLENDİRME 20 MART'TA
Raporda, "ABD'nin para politikasındaki daralma veya jeopolitik riskler, belirttiğimiz dayanıklılığı test edebilir. (Jeopolitik riskler) Rusya, Ukrayna ve Irak'a ihracatın keskin şekilde azalması şeklinde görülüyor. Euro bölgesinde zayıf bir ekonomik toparlanma da cari açığın ayarlanmasını yavaşlatabilir" denildi. Türkiye'de daha önce cari açıkta görülen daralmanın kalıcı olmadığına dikkat çeken Fitch, "Cari açıkta daralma ve onu finanse eden net sermaye girişlerinde belirgin ve kalıcı bir iyileşme görülmesi halinde Türkiye'nin dış finansman açısından sürdürülebilirliği artacaktır" dedi.
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan BBB-, görünümü ise durağan olarak değerlendiriyor. Fitch, 20 Mart'ta yeni değerlendirmesini açıklayacak.