Vorkink, IMF'nin
Türkiye'nin
kotasını Çin,
Güney Kore ve
Meksika ile birlikte artırdığını belirtti.
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, IMF'nin, Türkiye'nin kotasını, diğer üç
ülke (Çin,
Güney Kore ve Meksika) ile birlikte artırmasının, Türkiye'nin elit bir ülke haline geldiğini gösterdiğini söyledi. Andrew Vorkink, IMF'nin kota artırımına dikkat çekerek, "IMF, birçok yükselen piyasa içinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sadece dört ülkenin kotasını artırıyor. IMF, kota payını artırarak Türkiye'nin, 'yükselen bir küresel güç' olduğunu teyit etti" şeklinde konuştu.
SICAK PARA AZALIYOR
Verilere göre, Türkiye'ye gelen
yabancı sermaye içindeki "sıcak para" oranının yüzde 80 azaldığına dikkat çeken Vorkink, bunun aksine doğrudan yatırımlarda artış olduğunu ifade etti. Türkiye'ye bu yıl 15 milyar doların üstünde bir doğrudan yabancı sermaye geleceğini tahmin ettiğini belirten Vorkink, gelecek yıl bu rakamın daha da artacağını vurguladı. Uluslararası
Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının, Türkiye'nin de küresel dalgalanmalardan olumsuz etkilendiği bir döneme geldiğini hatırlatan Vorkink, "Buna rağmen büyük yatırımcılar, 'Biz Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapmaya devam edeceğiz' yanıtını verdiler" şeklinde konuştu.
Hükümete, istihdamın artırılması için verilecek reform paketinin dört önemli unsurunun bulunduğu belirten Vorkink,
"
Reformun en önemli kısımlarından birincisi makro
ekonomik istikrarın devam ettirilmesi. Diğerleri istihdam piyasasında esnekliğin sağlanması ve verimlilik" dedi.
Devlet Bakanı Ali
Babacan da bundan sonraki dönemde ekonomideki en büyük önceliklerinden birisinin istihdamı artırmaya yönelik olacağını vurgulamıştı.
VORKİNK AYRILIYOR
2003 yılından bu yana Türkiye'de görev yapan Andrew Vorkink, görev süresinin dolması nedeniyle
Kasım ayında Türkiye'den ayrılacak. Türkiye'yi ve Türk insanını çok sevdiğini ifade eden Vorkink, gelecek yıl Türkiye'ye tekrar dönerek
öğretim üyesi olarak çalışmak istediğini söyledi.