Türk Telekom’u geleceğe taşıyacak organizasyonu tamamladıklarını söyleyen Yılmaz, önümüzdeki dönemde fiber dönüşüme odaklanacaklarını, akıllı ev-akıllı bina-akıllı şehir konseptleri çerçevesinde işbirliklerine imza atacaklarını, sadece erişim sağlayan bir şirket olarak kalmayacaklarını, dijital plan adı altında içeriğin öne çıktığı yeni iş alanları yaratacaklarını vurguladı.
Tahsin Yılmaz, 4 ay önce TTNET’teki genel müdürlük koltuğundan kalktı, Türk Telekom’da yönetimi devraldı. Vatan Gazetesi'ne konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, yeni döneme ilişkin proje ve hedeflerini anlattı. Şirketi geleceğe taşıyacak bir organizasyon kurduklarını söyleyen Yılmaz, önümüzdeki dönemde fiber dönüşüme odaklanacaklarını, akıllı ev-akıllı bina-akıllı şehir konseptleri çerçevesinde işbirliklerine imza atacaklarını, sadece erişim sağlayan bir şirket olarak kalmayacaklarını, dijital plan adı altında içeriğin öne çıktığı yeni iş alanları yaratacaklarını anlattı.
İnternetin çok yaygın olduğu, genç nüfusuyla fark yaratan Türkiye’de sadece erişimi sağlamanın Türk Telekom gibi dev bir şirkete yetmeyeceğini kaydeden Yılmaz, “Türk Telekom, iletişim altyapısında attığı adımlar ile Türkiye’nin dijital altyapısını en ileri teknolojilere hazır hale getirdi. Şimdi zaman, bu altyapı üzerinden yaşamı dönüştürme zamanı, hayatın her alanında dijital çözümleri üretme zamanı. Hayatı kolaylaştıracak dijital çözümler ile yaşamımızdaki dijital dönüşümü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu dönüşümü desteklemek için hedefimizi sürekli yatırım ve sürekli inovasyon olarak belirledik. Dijital çözümlerin günlük hayatın parçası olacağı geleceği, Türk Telekom olarak biz şekillendireceğiz” dedi.
Dönüşüme devam
Türk Telekom’un yatırımcı bir şirket olduğunu anlatan Tahsin Yılmaz, “2012 yılında 2.4 milyar dolar konsolide yatırım açıkladık. Ondan önceki yıl 2.2 milyar liralık bir rakam söz konusuydu. Bu yıl için de ciddi bir yatırım planımız var. Bunun en önemli bölümünü fiber dönüşüm oluşturacak. Hem erişim hem çekirdek şebekeyi dönüştürüyoruz. Biz yatırımlarımızı 81 ile yayıyoruz ve fiber dönüşüm programımız tüm hızıyla devam edecek” diye konuştu.
Türk Telekom’un yaptığı ciddi yatırımların artık sonuçlarını alma zamanı geldiğini de kaydeden Yılmaz, değişik iş ortaklıkları ve grup sinerjisiyle yeni projeleri hayata geçireceklerini vurguladı. Akıllı ev, akıllı bina ve akıllı şehir kavramlarını hayatın içine alma döneminin geldiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, kendilerinin de bu çerçevede ortaya çıkacak işbirliği imkanlarını değerlendireceklerini belirtti. Yılmaz, şöyle devam etti: “Örneğin akıllı şehir konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapıp İstanbul’un tamamını dönüşterecek işler yapacağız. Kentsel dönüşümde aktif bir rolümüz olacak. Çünkü fiber optik hattının kentin her yerine ulaşması lazım. Yeni binalar, iş merkezleri, hastaneler, eğlence merkezleri yapılıyor ve yapılacak. Buralarda tüm teknolojik çözümleri Türk Telekom olarak üstleneceğiz.”
Artık sadece erişim değil içerik alanında da etkin olmak için yeni projelere hazırlandıklarını dile getiren Tahsin Yılmaz, “İçinde bulunduğumuz dönemde artık sadece erişimi sağlamak yetmez. Artık içerik alanlarına da hazırlık yapıyoruz. Klasik erişim dışında dijital plan adı altında yeni işler yaratacağız. 3-3.5 milyon haneye ulaşan IPTV daha da gelişecek. Türk Telekom’un geleceğe ilişkin vizyon ve stratejilerine kendi içimizde ‘3 boyutlu vizyon’ adını verdik. Teknoloji boyutu; çağımızın önceliği dijital yaşam. Müşteri boyutu; değer odaklı mükemmel müşteri hizmetleri. Strateji boyutu; dünyaya açılım. Gelecek yatırımlarımız, büyüme stratejimiz bu 3 temel boyut üzerine yoğunlaşıyorYeni projelerimiz bu yıl ve 2014 yılında arka arkaya hayata geçecek” dedi.
Kurumlara özel hizmet
Türk Telekom’un özel şirketler ve kamu kurumlarına kamuoyunda çok bilinmeyen hizmetler verdiğini de hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurumlar ve şirketlerle iletişim planları yapıp özel hizmetler sunuyoruz. Örneğin fiber sayesinde bankaların şubelerini özel bir network ile birbirine bağlıyoruz. Hem iletişim hızlarını arttırıyoruz hem de işlemlerini kolayca yapmalarını sağlıyoruz. Bulut göz diye bir servisimiz var. İşyerinde veya başka bir yerde tüm görüntüleri kaydedip veri merkezimizde, bulutta depoluyoruz. Son olarak SGK’nın e-reçete projesinde de hizmeti bizden aldılar. Sonuçta sektörde büyümek zorundayız. Operatör alternatifleri arttı. Rekabet çok yoğun. Daha çok alternatifi daha uygun fiyata sunmak zorundayız. Bu noktada ciddi bir avantajımız var. Benzer işi yapan operatörler arasında 81 ilde teşkilatı olan tek şirketiz. 7 gün 24 saat, 365 gün anında ve yerinden hizmet verme imkanıyla bir adım öndeyiz. Sonuç olarak faaliyet alanlarımızda hizmet sunmak denildiğinde akla gelen ilk şirket biz olacağız.”
ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden 1989 yılında mezun olan Tahsin Yılmaz, iş hayatına 1989’da PTT’de başladı. Turkcell, Telsim, Aycell ve Nokia Siemens Networks’te yöneticilik yaptı. 2008-2012 tarihleri arasında TTNET Genel Müdürlük görevini yürüttü. 4 Eylül 2012’de Türk Telekom Genel Müdürü oldu.
Oger, Türkiye’ye inanıyor işbirliğini geliştirmek istiyor
OgER Telecom’un Türkiye’ye inanan ve Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan bir şirket olduğunu anlatan Tahsin Yılmaz, şöyle konuştu: “Grup Türkiye’e çok inanıyor ve buradaki faaliyetlerinden çok memnunlar. İşbirliklerini geliştirmek istiyorlar. Yönetimlerini de Türk yöneticilere bırakarak güvenlerini gösteriyorlar.”
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türk Telekom’da bulunan Hazine’ye ait yüzde 31.68 oranındaki hisselerin bir bölümünün özelleştirilmesine yardımcı olmak üzere danışman görevlendirme sürecinin başlattığını hatırlattığımız Yılmaz, bu sürecin kendilerini etkilemeyeceğini vurguladı.
Türk Telekom haksız eleştirilere maruz kalıyor
TÜRK Telekom Grubu, sabit hat ve GSM’den geniş bant internete kadar bütünleşmiş telekomünikasyon hizmetleri sunuyor. Türk Telekom grup şirketlerinin 30 Eylül 2012 itibariyle 14.5 milyon sabit erişim hattı, 7 milyon ADSL hattı ve 13.2 milyon GSM abonesi bulunuyor. Türk Telekom, yurtiçi ve yurtdışında yaptığı büyüt yatırımlarla tanınan bir şirket.... Genişbant operatörü TTNET, yakınsama teknolojileri şirketi Argela, BT çözüm sağlayıcısı Innova, online eğitim yazılımları şirketi Sebit, çağrı merkezi şirketi AssisTT, online oyun şirketi Sobee, toptan data ve kapasite servis sağlayıcısı Pantel International AG ve iştiraklerinin yüzde 100’üne sahip olan Türk Telekom, aynı zamanda Türkiye’deki üç GSM operatöründen biri olan Avea’nın hisselerinin yüzde 90’ına sahip.
Yakın zamanda sabit altyapının paylaşıma açılmasının söz konusu olacağını hatırlattığımız Genel Müdür Tahsin Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz zaten fiber altyapımızı kullandırıyoruz. Türk Telekom bazen haksız eleştirilere maruz kalıyor”değerlendirmesini yaptı.