Bakan
Hayati Yazıcı'nın talimatıyla
ürünlerin hepsi
kanserojen madde kontrolünden geçiriliyor.
Ekim ayı sonuna kadar artarak devam edecek kontrollerde sağlıksız olduğu tespit edilen ürünler toplatılacak.
Gümrük ve
Ticaret Bakanlığı, okulların açılmasına sayılı günler kala sağlığa zarar verebilecek
giysi ve
kırtasiye malzemelerine karşı harekete geçti. Tezgâhlarda yerini alan önlük, kokulu silgi,
kalem,
boya, çanta ve çorap gibi ürünlere yönelik sıkı denetim başlatıldı. Tüketicinin Korunması ve
Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü denetçileri, başta büyük şehirler olmak üzere
ülke genelinde
tekstil ve kırtasiye malzemelerinden numune alıyor. Aynı gün laboratuvarlarda tahlil edilen ürünler arasında sağlığa uygun olmayanlar piyasadan toplatılıyor. Sorumlular hakkında da yasal işlem başlatılıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatıyla başlayan denetimlerde ürünlerde kanserojen madde kontrolü yapılıyor. Ekim ayı sonuna kadar yoğun bir şekilde devam edecek olan kontroller, bu tarihten sonra da aralıklarla sürdürülecek. Denetimler hakkında değerlendirmede bulunan Bakan Yazıcı, çocuklara zarar verebilecek ürüne hiçbir şekilde müsamaha gösterilemeyeceğini belirterek, "
Çocuklarımızın bu ürünler sebebiyle
hasta olmasına kesinlikle müsamahamız yok. Elimizden geldiği kadar sağlıklarına dikkat edeceğiz." dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 19 Eylül'de açılacak okullar öncesinde öğrencilerin kullanımına yönelik ürünlere ilişkin denetimlere hız verdi.
Nisan 2011'de yürürlüğe giren "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" kapsamında kontroller başlatıldı. Tebliğ ile boya kalemleri, keçeli kalemler, okul çantaları, kalem kutuları, beslenme çantaları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik
baskı ve aksesuarlar ve
spor ayakkabılar gibi pek çok üründe kullanılması muhtemel olan, ter ve
tükürük yolu ile vücuda girerek
hormon sistemine ciddi zararlar veren altı adet fitalatın kullanımına sınırlama getirilmişti. Kanserojen etkiye sahip azo boyar maddelerin,
giyim eşyalarında, nihai
tüketicinin kullanımına yönelik iplik ve kumaşlarda, ayakkabı,
eldiven,
kol saati kayışı, çanta vb.
deri ürünlerinde kullanımı da kısıtlandı. Yapılan bu
düzenleme ile önlük,
üniforma,
gömlek ve çorap gibi giyim eşyaları ile ayakkabı ve okul çantalarında azo boyar maddelerin 30 mg/kg limitinin üzerinde kullanımı yasaklandı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, ülke genelinde
okul kıyafeti, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerinin yoğun olarak
satışının yapıldığı yerlerde denetimlere başlanıldığını belirterek, güvensizliği tespit edilen ürünlerle ilgili süratle yasal işlemler yapılacağını kaydetti.
Okulların açılmasına kısa bir süre kaldığını ifade eden Yazıcı, okul kıyafeti ve kırtasiye malzemesi alışverişlerinde anne ve babaların ürünlerdeki kanserojen maddelere karşı dikkatli davranarak bilinçli olmaları gerektiğinin altını çizdi. Bakan Yazıcı, "Ayrıca çocuklarda ürün kullanımı neticesinde oluşabilecek alerji, kaşıntı gibi şikâyetler neticesinde güvensizliğinden şüpheye düştükleri ürünler konusunda tüm velilerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne başvurmaları, yürütmüş olduğumuz piyasa gözetimi faaliyetlerinde bizlere yardımcı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
ZAMAN